Ditman: Napredak u ekonomiji, još posla u vladavini prava

Vesti 07. jul 201822:33 > 22:36
N1

Ambasador Nemačke Aksel Ditman ocenio je da je Srbija u poslednje tri godine postigla mnogo na putu ka EU i dodao da Nemačka snažno podržava taj strateški cilj Beograda.

Srbija je ostvarila značajan napredak naročito oblasti ekonomskih reformi, rekao je Ditman u intervjuu za Politku, ali mora da ulpži i dodatni napor u oblasti vladavine prava, slobode medija i slobode mišljenja.

Veoma pozdravljamo činjenjicu da će srpska vlada iznova započeti izradu medijske strategije, zajedno sa predstavnicima medijskih udruženja, rekao je ambasador i ocenio da je to veoma bitno kao i transparetnost vlasničke strukture i finansiranja medija.

Važan je i rad nezavisnih tela, kao što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ali i bezbednoni okvir za rad novinara, rekao je Ditman koji uskoro odlazi iz Beograda.

Ditman je dodao da je zadovoljan time što je Srbija otvorila 14 poglavlja.

Srbija prepoznata kao lider u regionu, rekao je Ditman koji nakontri godine prelazi na novu značajnu dužnost u Berlinu.

Migrantski kampovi samo u dogovoru sa Srbijom

Ditman je izjavio i da mu nije poznato da li je i Srbija među zemljama na Balkanu u kojoj će se se graditi kampovi za prihvat migranata i dodao da nikave odluke neće biti donošene bez saradnje sa partenrima u Srbiji.

„Na Evropskom savetu je samo dogovoreno da će se dati nalog za razmatranje te koncepcije (o izgradnji kampova za prihvat migranata). To sada treba sačekati. Nije mi poznato da li se u tom kontekstu razmata i Srbija“, rekao je Ditman u intevjuu za Politku uputan da prokomentariše burnu rekaciju najave da bi na Balkanu, pa i u Srbiji moglo da budu izgrađeni kampovi za migrante.

Zemlje zapadne Evrope neće donositi nikakve odluke po pitanju migranata i neće ništa činiti bez saradnje i duha poverenja sa partnerima u Srbiji, rekao je odlazeći ambasador i podsetio da je Srbija od EU kada je bila na udaru migrantske rute dobila 50 miliona evra.

Dodao je da je u rešavanju problema migranata važna solidarnost i da svi rade na rešavanju problema. Prema njegovim rečima, treba još mnogo toga da se uradi u EU kao i da se unapredi zajednički sistem azila.