Zmija i škorpija u izgubljenoj torbi na aerodromu u Beogradu

Vesti 04. mar 201512:42 > 12:51
Freeimages.com/Kay Pat

Carinici su na aaerodromu "Nikola Tesla" našli u izgubljenom prtljagu jednog putnika našli flašu s tradicionalnim kineskim pićem u kojem su i zmija i škorpija, kao i biljno korenje.

U saopštenju Uprave carina navodi se da je egzotični napitak, koji služi kao afrodizijak, iz Pekinga doneo u svom prtljagu jedan Beograđanin.

„Njemu se međutim u putu prtljag izgubio, pa je juče došao na aerodrom da ga preuzme. Carinici su sproveli obaveznu ulaznu kontrolu prtljaga na rentgenu, i na monitoru uređaja videli flašu u kojoj su plutale zmija i škorpija“, piše u saopštenju.

O tome su obavešteni inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine koji se bave sprovođenjem Konvencije CITES koja reguliše promet zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, i preuzeli flašu.

„Da bi takav napitak mogao da uđe u zemlju, mora imati kinesku izvoznu deklaraciju i dozvolu koju izdaje Grupa za CITES nadležnog ministarstva, jer nije reč o suveniru, već o napitku u kojem su zaštićene vrste čiji je promet zabranjen“, navodi se u saopštenju.