Tenzije na nasipu, deo vikendaša brani "Tominu vikendicu"

Vesti 03. jul 201817:56 > 17:57
N1

Nove tenzije na Savskom nasipu u Beogradu. Nakon protesta biciklista i postavljanja rampi, na nasip izašli i nezadovoljni vikendaši. Deo njih ometao snimanje ekipi N1, i uputio niz uvreda.

  Zbog postavljanja rampi, koje onemogućavaju vožnju kamionima i automobilima po Savskom nasipu, nekoliko desetina vikendaša je svojim automobilima organizovalo protest.

 Rampe su postavljene po nalogu Sekretarijata za inspekcijske poslove posle više protesta građana koji su se biciklima okupljali na Nasipu, tražeći da se motorni saobraćaj tu obustavi, jer četvorotočkaši urušavaju nasip koji Novi Beograd štiti od poplava.

Da se rampe postave protestima su tražili biciklisti. Sada kada su rampe na nasipu, protestuju vikendaši – zato što neće moći automobilima do svojih kućica na reci.

„Ako se budu ove rampe zaključale tu neće moći da dođe do nas ni jedan lekar, hitna pomoć nikada, vatrogasci neće moći, to što nam poštar neće donositi pisma i račune za vodu, preko toga i da pređemo.“

I za vikendaše i za hitne službe alternativa je zemljani put, ali tek ako se rampe zaključaju.

„Do daljnjega neće biti zaključane.“

N1: Ko Vam je to rekao?

„Imao sam razgovore sa ljudima iz Srbija Voda, koji su postavljali te rampe.“

N1: Šta će biti ukoliko se zaključaju?

„Mi ćemo koristititi sva pravna sredstva, ne mislimo da skačemo na haube ili da činimo biciklistima što su oni činili nama.“

Vikendaši tvrde da su zasmetali tek kad je javnost saznala da im je komšila bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji poput njih tu ima nelegalnu vikendicu. Dok su jedni hteli da pokažu Nikolićevu kuću za odmor, deo njih ekipi N1 nije dozvolio ni da joj priđe.

„Nemoj da snimaš tu, ko ti je dao dozvolu?“

N1: Ko da mi da dozvolu?

„Mi vam ne dozvoljavamo da snimite Tominu k…“

N1: Nije ovo vaše?

„Idi tamo pa snimaj.“

„Imate potrebu da provocirate, kao i biciklisti.“

Provociramo one koji krše zakon – uzvraćaju biciklisti iz Udruženja Savski Nasip. Osim što automobilima urušavaju bedem koji brani od poplava, biciklisti tvrde da pojedini vikendaši kod vodoizvorišta grade i septičke jame.

„Šta će uopšte kuće na vodoizvorištu? Na primer u Budimpešti, pošto trenutno postoji ugovor sa Budipeštanskim Vodovodom gde oni nas savetuju kako da revitalizujemo ove reni bunare, u Budimpešti se njihovo vodoizvorište čuva oružjem, imate znakove koji ukazuju da je zabranjena zona i tamo nema šta da tražite, a mi imamo čitavo naselje na vodoizvorištu“, kaže Zoran Bukvić.

Čuvare na rampama traže i vikendaši i biciklisti. Prvi, kako bi im se rampa otvarala uz plaćanje za prolaz. Drugi da bi obezbeđenje sačuvalo rampu, jer sumnjaju da će je neko odneti.