Vukčević: Opstrukcije "upropastile" slučaj Bitići

Vesti 02. jul 201817:38 > 17:39
N1

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, kaže za N1 da je rezolucija američkog odbora kojom se navodi da za vlasti u Srbiji prioritet treba da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići, jeste pritisak i opterećenje, ali da je taj slučaj jedan od najstarijih predmeta u tužilaštvu za ratne zločine i da treba da bude rešen.

Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio je rezoluciju kojom se navodi da za vlasti u Srbiji prioritet treba da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići, američkih državljana koji su učestovali u sukobima na Kosovu.

U rezoluciji se navodi da pojedince odgovorne za ubistvo treba izvesti pred lice pravde, pošto „još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine“.

„To će biti drugi put da se donosi takva rezolucija. Već postoji postoji jedna gde se traži da se taj predmet završi. To je jedan od najstarijih predmeta u Tužilaštvu za ratne zločine. Mi smo veliku energiju i kapacitete uložili u taj slučaj. Ali je postojala opstrukcija, to moram odmah da kažem“, rekao je Vukčević u Danu uživo.

On kaže da je srpsko tužilaštvo dok je on bio u njemu imalo dobru saradnju sa FBI-jem, i da su oni bili upućeni u ceo slučaj i u sve detalje.

„Imali smo i presude, dvojica pripadnika žandarmerije su bili osuđeni, pa oslobođeni. Razlozi za njihovo oslobađanje su meni nejasni“, kazao je Vukčević.

Dok ambasador Kajl Skot kaže da je američka rezolucija poruka izraza nestrpljenja i frustracije, jer 19 godina nema istine, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Srbija ozbiljno radi na ovom pitanju.

„Ministra spoljnih poslova neću da komentarišem, neka se drži diplomatije, to je sve što mogu da kažem“, rekao je Vukčević.

Na pitanje šta govori podatak da sadašnja tužiteljka stalno traži još vremena za ovaj slučaj, iako ministarka pravde kaže da će sve ići brže, Vukčević odgovara da ministarka ne može da kometariše sudske postupke.

„Ministarka pravde nema nikakvu kompetenciju da bilo šta kaže o predmetu. Ona ne može da se meša u taj predmet, jer je ona deo izvršne vlasti. Nova tužiteljka ima kompetencije, može da govori o tome, ali ja nisam čuo da je nešto rekla“, kazao je.

 Slučaj Bitići komentarisao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je rekao da nisu izvršena veštačenja baznih stanica mobilnih mreža.

„Nisam to čuo, ali prvo, on nema kompetencije da o tome govori, a ako ima uvid u slučaj, on čini krivično delo, prema tome, bolje da se ne petlja u to. A ako je to rekao, to nije tačno, to mogu da kažem“, rekao je gost N1.

Bivši tužilac kaže i da je pre dva meseca razgovarao sa Ilirom Bitićijem, bratom ubijenih Albanaca.

„Ilir Bitići je tražio sastanak, sastao sam se s njim u hotelu, čak je tražio da se fotografiše, pa sam zamolio neke goste da nas slikaju. To je brat, znate, njemu su stradala tri brata, ne znam zašto. Princip je bio da kada zarobite nekog, prvo proverite da li je on izvršio neki zločin. Za njih je provereno da nisu izvršili nijedan zločin“, rekao je Vukčević.

On kaže da je tužilaštvo utvrdilo da je naredbu za likvidaciju dao Vlajko Stoiljković, tada ministar unutrašnjih poslova.

Nema pomaka po pitanju zločina OVK

Istovremeno, nema ni pomaka po pitanju zločina OVK, Specijalni sud još nije izdao nijednu optužnicu, iako se tako nešto očekuje već godinu dana.

„Ja to ne znam. To što je bilo najavljeno, a nema ništa, ne znam zašto. Optužnica se piše kad postoji dovoljno validnih dokaza“, kaže Vukčević.

On navodi da zaslugu za osnivanje tog suda ima upravo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

„Najveću zaslugu za stvaranje tog suda ima Tužilaštvo za ratne zločine…Mi smo svojim radom dokazali da je postojala trgovina organima. Ja sam išao i u Tiranu, i tada sam obišao 11 potencilajno sumnjivih mesta…onda sam o tome obavestio Dika Martija. S njim sam se sastao dva puta i tada sam ukazao i na pritiske na svedoke“, izjavio je gost N1.

Dodaje da očekuje da će međunarodna zajednica, pre svega američka, da izvrši jak pritisak i da taj sud počne da radi.

„Ima tu zvučnih imena, ali neću sada da ih pominjem, da ne otežavam onima koji rade na pomirenju oko Kosova“, kazao je Vukčević.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: