Plivao ulicom u Futogu da bi skrenuo pažnju na problem

Vesti 02. jul 201817:30 > 17:31
N1

Više od 800.000 ljudi pogledalo je snimak napravljen minulog vikenda u Futogu kod Novog Sada, na kom se vidi kako jedan meštanin nakon pljuska pliva glavnom ulicom u tom selu. On se zove Đorđe Nikolić i za N1 ističe da je rešio na taj način da skrene pažnju na činjenicu da svaki put padne veća kiša, čitav njegov komšiluk, kako kaže, zapliva.

Zbog činjenice da mu svaki veći pljusak ispred kuće napravi bazen, u ovoj trci Đorđe ima prednost domaćeg terena. Pobedio je jer drugih takmičara nije bilo, ali i jer je svojim performansom ukazao na problem zbog kog strepi svaki put kad se naoblači.  

„Hteo sam da skrenem pažnju na problem koji se dešava konstantno u ovoj ulici. Svaka kuća ima problem, ovde je malo niži teren nego gore. Kad god malo jača kiša padne, uliva se voda u podrume – ovi preko što drže farbaru stalno zaplivaju. To mi je prvo palo na pamet, da skrenem pažnju i uspeo sam u tome“, kaže Nikolić. 

Njegovu muku dele i komšije nekoliko ulica dalje. Rade kaže, pumpe za odvodnjavanje nisu u funkciji, pa svi meštani u podrumima drže spremne džakove s peskom. I tako, kaže, godinama.

„Uvek ista priča. Nema… da kažemo da je ova ili ona vlast, svi su kao jaje jajetu“, priča stanovnik Futoga Rade Kričković.

N1: Niko vam nije rešio problem?

„Niko. Ni ovi prvi, ni ovi drugi, ne verujem ni da će treći. Plaćamo, nažalost, ovo odvodnjavanje, što je meni suludo. Mi plaćamo, oni ne rade ništa. I uvek ima neko ko ima prioritet. Ne kažem, pliva i grad, plivaju i drugi, ali… ovde je još i slepa ulica. Samo čamcem bismo mogli izaći“, kaže Kričković.  

Da li će stari problem nastaviti da isplivava sa svakom novom kišom? U Vodovodu kažu – ako padavine budu kao prošlog vikenda – hoće. Tvrde, sistem je ispravan, ali jednostavno – ne može da podnese toliku količinu vode.

„Vi na godišnjem nivou imate te količine padavina koje su i ranije bile, ali padnu za mnogo manje vremena. Ako sad kažem da je palo 116 litara za nekih tri sata, to su među najekstremnijim vrednostima padavina koje se beleže za Novi Sad. Prošle godine su bile 50-60 litara, pa to u nekih sat, sat i po“, objašnjava Jovan Šućov, rukovodilac sektora kanalizacije u JKP „Vodovod“.

N1: Nema leka nikakvog?

„Nema nigde u svetu“, tvrdi Šućov.  

Ipak, u „Vodovodu“ priznaju da bi situacija mogla biti nešto bolja, ukoliko bi nadležni ulagali više novca u sistem, ali upiru prstom i u deo građana, koji, kako kažu, svoje kanale ne održavaju.