Norveška premijerka podržava reforme u Srbiji

Vesti 02. jul. 201812:39 > 18:40
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijerke Norveške i Srbije, Erna Solberg i Ana Brnabić, izjavile su u Beogradu da će Norveška iako nije članica Evropske unije nastaviti da podržava evropske integracije i reforme u Srbiji.

Solberg je posle sastanka rekla da Norveška ostaje posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana, navodeći da Srbija ima ključnu ulogu u toj saradnji.

Brnabić je rekla da je Norveška važan partner Srbije po pitanju regionalne stabilnosti i da je to zemlja na čijem primeru se vidi da može dobro da se sarađuje sa susedima uprkos burnoj prošlosti.

Kako je navela, trgovinska razmena dve zemlje je u porastu, ali je i dalje na niskom nivou, a u 2017. godini je iznosila 58,2 miliona evra, što je bila rekordna godina sa osam odsto većom razmenom nego 2016.

Dodala je da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donora Srbije, kao i da polovina ukupne razvojne pomoći te zemlje ide u ravoj ekonomsko nerazvijenih delova Srbije.

Erna Solberg je rekla da Srbija i Norveška imaju dobre i partnerske odnose.

Ona je kazala da je Srbija priznata destinacija za norveške kompanije, ali da je potrebno stvoriti predvidive uslove i fer plej za poslovanje svih stranih investitora u Srbiji.

Solberg je navela da će Norveška nastaviti da pomaže zemljama Zapadnog Balkana kako bi se učvrstila vladavina prava.

Na sastanku dve premijerke bilo je reči i o pronalaženju kompromisnog rešenja za situaciju oko Kosova i unapređenju bilateralne saradnje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad tom prilikom su potpisali aneks ugovora dva ministarstva za jačanje kapaciteta inspektorata koji se odnosi na rad na crno.

Brnabić i Solberg su posetile i Kuću ljudskih prava, gde su s poverenicom za zaštitu ravnopravnosti razgovarali s predstavnicima civilnog društva.

Brnabić je rekla da Srbija u oblasti ljudskih prava treba još mnogo da napreduje, ne zbog Evropske unije, niti Ujedinjenih nacija, već zbog građana Srbije.

„Mislim da je taj dijalog između Vlade Srbije, organizacija civilnog drustva i medija veoma izuzetan i ja ću ostati uvek otvorena za taj dijalog“, rekla je premijerka.

Ona je kazala da se Vlada trudi da poboljša ceo pravni okvir za bezbednost ljudskih prava, ali je ocenila da je veći problem u Srbiji puna implementacija tog pravnog okvira i dodala da na tome moraju svi zajedno da rade, kako Vlada i pravosudni organi, tako i organizacije civilnog društva.