Rešenje Dačićeve "zagonetke" Papua Nova Gvineja?

Vesti 29. jun 201818:02 > 18:14
Podeli:
Izvor: N1

Zvanično je do sada pet zemalja uputilo notu Srbiji da povlači priznanje nezavisnosti Kosova. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je takvu odluku donela još jedna država.

„Evo još jednom ću ponoviti i pokazati notu, a zemlja nije iz Afrike da bi (Bedžet) Pacoli malo sada prešao na drugi kontinent“, rekao je Dačić. 

Koja zemlja je u pitanju, ministar nije otrkio. Pokazao je papir, koji kako ističe, svedoči da mu je nota stigla na mejl. Pokazujući pokušao je da sakrije grb. Deo koji je vidljiv podseća na grb Papue Nove Gvineje.

Dačić je otkrio da je u pitanju država veća od Srbije pet puta, što se poklapa sa geografskim podacima dve zemlje. 

„Da ne ispadne sada da to nije tačno, sačekaćemo ponedeljak, zvanično utorak zvaničnu notu koja će doći u našu ambasadu, najbližu ambasadu i jasno ću vam je predstaviti“, rekao je on.

Dačić je demonstrirao i mapu sveta na kojoj se vide zemlje koje su priznale i one koje nisu.  

„Zemlje koje su zeleno obojene nisu priznale Kosovo, zemlje koje su crveno obojene su priznale Kosovo, ima i nekih zemalja za koje niko ne zna da li su priznale ili nisu priznale“, kaže on.  

Dačić ostaje pri tome da je priznanje Kosova povukla i Liberija, čiji se predsednik Žorž Vea, kao je naveo, nedavno čuo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ministar ističe da su zbog povlačenja priznanja, SAD i druge zapadne zemlje vršile pritisak na liberijskog predsednika da primi kosovoskog ministra Bedžeta Pacolija na razgovor.  

„Ja vam pokazujem papire, nek pokaže Pacoli i Priština, nek pokažu papire ko je to priznao Kosovo, pa ja sam obišao pola sveta na tu temu, pa zemlje ne mogu da nađu te papire, oni se čude i ne znaju kada je i ko priznao Kosovo“, rekao je Dačić. 

Iako nije mogao da precizira koliko je tačno zemalja priznalo Kosovo, ministar spoljnih poslova očekuje da će u narednim mesecima taj broj biti manji od 100.