Cvetković od Prištine do Vršca, slučaj i dalje "pun rupa"…

Vesti 27. jun 201819:05 > 22:29
Podeli:
Izvor: N1

Novinar Stefan Cvetković, čiji nestanak je prijavljen pre dve nedelje, da bi se nakon trideset sati intenzivne potrage pojavio neozleđen, danas je održao još jednu konferenciju za medije, ovog puta - u Prištini. Belocrkvanski novinar još uvek tvrdi da je kidnapovan, ali čini se da u njegovu verziju priče veruje sve manji broj ljudi.

Stefan Cvetković ovih dana ne miruje. Za vikend je bio na Kosovu i Metohiji, u ponedeljak je u Vršcu saslušan kao osumnjičeni za lažno prijavljivanje, a danas, opet u Prištini. Ovog puta tvrdi, otmičari su upravo njega izabrali kako bi zastrašili sve istraživačke novinare.

„Ja nisam bio direktna meta, nego je to trebalo da bude poruka svima onima koji se bave istraživačkim novinarstvom na ovim prostorima, da se to ne isplati i da to može da bude mnogo opasno“, kaže Cvetković.

Osim što u Cvetkovićevu verziju priče ne veruju istražni organi, izgubio je, čini se, i poverenje kolega. Generalni sekretar NUNS-a kaže – slučaj je i dalje zbunjujući, a verzija koju je belocrkvanski novinar ponudio javnosti puna je rupa.

„Mislim da je i sam Stefan Cvetković, kao glavni akter priče, dao dosta povoda za neke nove spekulacije i komentare koji, nažalost, ne idu njemu u prilog. Nedostaju mnogi elementi, potpunih odgovora nema i vidimo da tu dosta toga nedostaje“, kaže Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

„Oni koji nazivaju lažnom otmicom i koji to tako pričaju, očigledno ne znaju ništa o istrazi. Ja se uopšte, što se toga tiče, ne sekiram“, rekao je Cvetković.

Sekiraju se medijski profesionalci, koji kažu – ukoliko se ispostavi da je Cvetković otmicu izmislio, najveću štetu pretrpeće novinarstvo.

„Onaj deo javnosti koji inače nije naklonjen ozbiljnom, odgovornom i kritički intoniranom novinarstvu će jedva dočekati takve efekte ove priče. Dobro će doći i ljudima koji su u nomenklaturi vlasti, kojima su neomiljeni ozbiljni istraživači i novinari da kažu – eto, to su ti novinari“, kaže Raković.

Za to vreme, tužilaštvo u Vršcu još uvek skuplja dokaze i uskoro bi, kako saznajemo, moglo da izađe s informacijom da li će protiv Cvetkovića biti podignuta optužnica.