Ubrzo zakon o lobiranju i Agenciji za borbu protiv korupcije

Vesti 27. jun 201818:37 > 18:41
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je, na sastanku sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, da će se uskoro pred poslanicima naći novi Zakon o lobiranju, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburovićeva je na sastanku rekla da će do kraja godine biti revidiran Akcioni plan za Poglavlje 23, odnosno izrada Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudstva. 

Ona je kazala da će Ministarstvo pravde u potpunosti poštovati preporuke Venecijanske komisije i da će revidirani nacrt biti promenjen.  

„Obaveza Ministarstva pravde jeste da amandmane u potpunosti uskladi s primedbama Venecijanske komisije“, rekla je Kuburović.  

Ona je dodala da je zahvalna EU na sredstvima koja daje Srbiji u oblasti pravosuđa, što je najvidljivije u rekonstrukciji Palate pravde koja je obnovljena kreditom iz Evropske investicione banke.  

Fabrici je naveo da je EU do sada u pravosudni sistem u Srbiji uložila više od 85 miliona evra, kao i da je skoro pokrenut IPA projekat vredan dva miliona evra, koji za cilj ima povećanje kapaciteta Ministarstva pravde.