Odobreno lečenje 26 dece u inostranstvu

Vesti 26. jun 201815:37 > 15:41
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ove godine odobreno je lečenje 26 dece u inostranstvu i slanje 48 uzoraka za genetska i metabolička ispitivanja, za šta je iz Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu Ministarstva zdravlja utrošeno 157.176.284 dinara, saopštilo je Ministarstvo zdravlja posle sednice Nadzornog odbora fonda.

Kako se navodi, na računu Bužetskog fonda trenutno ima 105.739.506 dinara.

U slučaju da se ova sredstva potroše pre kraja budžetske godine, za nove odobrene pacijente tražiće se sredstva iz budžetske rezerve, navodi se u saopštenju.

U 2017. taj fond je raspolagao sa 261.402.000 dinara, a potrošeno je oko 206 miliona dinara.

Ukupan budžet za 2017. bio je predviđen za lečenje 39 pacijenata i za troškove genetskih ili metaboličkih ispitivanja, analize 76 uzoraka u inostranstvu i za dovodjenje stranih stručnjaka koji su izveli pet operacija.

„Nadzorni odbor je zaključio da se sa sredstvima fonda upravljalo na najsvrsishodniji i najracionalniji način od izbora referentne ustanove pa do vodjenja računa o svim neophodnim troškovima“, navodi se u saopštenju.

Nadzorni odbor je preporučio Ministarstvu predlog koji se tiče proširenja definicije za odobravanje lečenja u inostranstvu i za „bolesti čije lečenje u našim zdravstvenim ustanovama daje znatno lošije rezultate u odnosu na inostrane centre“, kao i formiranje liste prioritetnih zdravstvenih ustanova sa kojima je utvrdjena uspešna saradnja sa ciljem efikasnije procedure upućivanja, lečenja i kontrole pacijenata.

Nadzorni odbor je naveo da je neophodno da svi lekari obaveštavaju roditelje i pacijente o postojanju fonda i mogućnosti za lečenje u inostranstvu, ako to nije moguće po pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Od osnivanja fonda do danas ukupno je na lečenje u inostranstvo poslato 112 pacijenata kao i 223 uzorka za genetska ili metabolička ispitivanja.