Istoričar: Nedić nije bio fašista, ali snosi odgovornost

Vesti 25. jun 201816:03 > 16:05
N1

Nastavljen je postupak pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Da li je Milan Nedić, predsednik okupacione Vlade Srbije u Drugom Svetskom Ratu prihvatio ulogu premijera da bi spasio svoj narod ili je bio izdajnik?

Suđenje, za pravnu rehabilitaciju, pred Višim sudom u Beogradu, nastavljeno je saslušanjem poslednjeg predloženog svedoka – istoričara Aleksandra Stojanovića. Ovaj postupak je iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem počela 7. decembra 2015. godine, od kada je sud saslušao četiri svedoka i pet istoričara. Istoričar Stojanović je tokom svedočenja rekao da se Nedić odrekao lojalnosti kralju i da je odgovoran za izdaju, jer je negirao postojanje Jugoslavije. Istoričar ocenjuje i da Nedić nije bio fašista, ali da snosi odgovornost zbog saradnje sa okupatorom.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić. Protivnici rehabilitacije tvrde da bi se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavila na stranu poraženih u ratu i izvršila reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je Beograd napustio početkom oktobra 1944. godine i zajedno sa nacistima pobegao u Austriju. Tamo je i uhapšen i izručen Jugoslaviji.

Milanu Nediću posle rata nije suđeno, jer je februara 1946. izvršio samoubistvo skokom kroz prozor istražnog zatvora u centru Beograda. Tadašnje vlasti proglasile su ga izdajnikom i narodnim neprijateljem. Završna reč u ovom sudskom postupku zakazana je za 11.jul.

Suđenje je pratila reporterka N1 Jelena Zorić: