Slučaj "Cvetković": Zamerka novinara – uticaj politike

Vesti 20. jun 201818:22 > 18:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog brojnih kontroverzi u vezi sa slučajem nestalog novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovica, u Beogradu je održan hitan sastanak Radne grupe za zaštitu novinara.

Predstavnici medija nakon sastanka navode da su zadovoljni postupanjem policije i tužilaštva u ovom slučaju, ali zameraju mešanje politike, ponavljajući da je od izuzetne važnost da se rasvetle sve okolnosti tog događaja.

Da li je Stefan Cvetkovic prošle srede kidnapovan, kako on tvrdi, ili je lažirao otmicu kako sumnja tužilaštvo – odgovora na ovo pitanje još uvek nema, ali je ceo slučaj okupio predstavnike tužilaštva, policije i novinarskih udruženja na sastanku radne grupe za zaštitu novinara.

„Informisali o dosadašnjem toku istrage i ja iskreno verujem da je sastanak protekao u jednoj konstruktivnoj i kvalitetnoj diskusiji i verujem da ćemo uskoro ponovo sesti za isti sto i nastaviti razgovore koje se tiču pitanja kada je reč o bezbednosti novinara“, kaže državna sekretarka MUP-a, Biljana Popović Ivković.

Nove detalje o celom slučaju ne žele da iznose ni predstavnici ministarstva ni novinarskih udruženja.

„Predstavnici policije i tužilaštva su nama izneli infomarcije na osnovu kojih oni sumnjaju da je otmica lažirana, ja ne bih voleo da iznosim te informacije, ali meni to deluje uverljivo“, rekao je Dušan Telesković, član Radne grupe iz UNS-a.

„Sva udruženja su praktično zadovoljna postupanjem zvaničnih državnih organa tu mislimo na MUP i na tužilaštvo. Mi smo izneli neke primedbe na mešanje politike u celu stvar, ali to nije stvar ove komisije, o tome će se na drugom mestu i na drugačiji način“, dodao je Dragan Janjić, ispred NUNS-a.

Zajednički stav novinarskih udruženja je i da ovaj slučaj mora da bude što pre u potpunosti razjašnjen.

„Ako ostane nerešen slučaj i ako ostane polarizacija na više nekakvih scenarija to će predstavljati veliki problem za bezbednost novinara i za kredibilitet i naše profesike, ali i za kredibiltet policije, tužilaštva, ali i svih državnih organa“, rekao je Veran Matić, iz Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Sastanku radne grupe prisustvovali su kao posmtrači i predstavnici OEBS-a u Srbiji.