Liberija povukla priznanje Kosova

Tanjug/Filip Krainčanić

Liberija je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova za N1.

Liberija neće priznati Kosovo za državu dok se pregovori u Briselu između Beograda i Prištine ne završe, izjavio je ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli u Beogradu, čime je ta zemlja poništila priznanje Kosova.

„Vlada Liberije je prepoznala činjenicu da EU pregovara između Srbije i pokrajine Kosova i moramo priznati činjenicu da dok se ti pregovori ne budu završiti, Liberija neće priznati Kosovo za državu i upravo zbog toga mi ćemo nastaviti da gradimo naše veze sa Srbijom dok se to pitanje ne reši“, rekao je Findli na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem.

Novinarima je uručen dokument u kome se navodi da je Liberija priznala nezavisnost Kosova na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara, ali da sada, kada se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, Liberija poništava svoje priznanje Kosova, te da ta odluka ostaje na snazi sve do okončanja pregovora.

N1

Ministar spoljnih poslova Liberije rekao je da Liberija želi partnerstvo sa Srbijom.

„Ono što danas radimo nije čudno, mi smo danas nova vlada, nova demokratija i pokušavamo da formiramo partnerstva s vama. Potpisali smo ugovore i ti bilateralni sporazumi će biti korisni za oba naroda. Liberija je zainteresovana za građenje dobrih odnosa sa Srbijom i taj odnos je odnos koji želimo da gradimo – partnerstvo koje će doneti rast i razvoj obe zemlje“, rekao je Findli.

Prema njegovim rečima, Srbija je kroz bivšu Jugoslaviju uvek bila prijatelj Liberije, i da je ova poseta „prilika za okretanje nove strane u odnosima“ dve zemlje. 

Ministar Dačić je rekao da je Srbija ponosna na istoriju odnosa sa Liberijom iz vremena Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih, i dodao da će se sledeće godine obeležiti šest decenija diplomatskih odnosa Beograda i Monrovije.

„Mi baštinimo tradiciju dobrih odnosa sa Liberijom i u tom smislu smo danas potpisali čitav niz sporazuma. Dogovorili smo se da probamo da resetujemo odnose i jedni dugima pomažemo u raznim sferama i oblastima“, izjavio je Dačić.

Kako je naveo, razgovarano je o političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i koordinisanom nastupu u medjunarodnim organizacijama.

„Ovo je samo početak našeg strateškog partnerstva“, rekao je šef srpske diplomatije i naveo da „osuđuje“ sve političare koji su zapostavili odnose s afričkim zemljama.

Ministri su potpisali sporazume o prijateljstvu i saradnji, o ekonomskoj saradnji, o saradnji u oblasti turizma, memorandum o razumevanju ministarstava spoljnih poslova o političkim konsultacijama, sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i sporazum o saradnji diplomatske akademije MSP Srbije i spoljnopolitičkog instituta Liberije.