Slučaj "ukradenih fotelja" pokrenuo polemiku o Petom oktobru

Vesti 18. jun 201819:18 > 19:19
N1

U Skupštini Srbije govorilo se o vrednostima 5. oktobra. Polemiku je otvorila informacija da je posle skoro 18 godina parlament uspeo da uđe u trag dvema foteljama koje su, kako tvrdi predsednica parlamenta, ukradene u danu pada režima Slobodana Miloševića.

  Međutim, dok Gojković optužuje demonstrante da su tačno znali šta traže u Domu narodne Skupštine, današnja opozicija se ograđuje od onih koji su zloupotrebili događaje iz 2000. godine.

Jedna braon i jedna crvena fotelja. Deluju kao obične, ali nisu. Predsednica parlamenta tvrdi da su ukradene iz Skupštine 5. oktobra 2000. godine.

Braon je, kaže, pronađena u kući u Kaluđerici, po anonimnoj prijavi građana. Put crvene još je interesantniji. Skupštinski službenik primetio je da je oglašena na sajtu Kupujem-prodajem, pa se u potragu za foteljom uključuje i sama predsednica parlamenta.

„U petak uveče smo razgovarali sa gospođom koja je kupila tu fotelju preko sajta Kupujem-prodajem. Osoba koja je to oglasila kupila je u Zemunu na nekoj buvljoj pijaci od nekog preprodavca“, rekla je Maja Gojković.

Posle pronađenih fotelja, predsednica najavljuje potragu i za ostalim kradenim predmetima, među kojima je, tvrdi, i 55 umetničkih slika.

„Sa slikama će verovatno ići mnogo teže, jer slike se očigledno ne oglašavaju na sajtovima. Ja šest godina radim na ovome, punih pet oprostite. Kao što vidite, to ide vrlo teško, ali rezultata, ako hoćete, ako se trudite i ako ne odustajete – ima“, rekla je.

Tvrdi da takve rezultate nisu imali oni koji su se posle 5.oktobra u Skupštini činili većinu.

„I mislili da treba da budu politički zahvalni onima koji su krali slike ovde. Moj zaključak je da su oni ljudi koji su ušli ovde u Dom narodne Skupštine znali šta uzimaju i šta kradu“, istakla je Gojković.

„Onima koji su organizovali 5. oktobar nije bilo ni na kraj pameti da ovde se pokvari jedna sijalica, a kamoli da se uradi ono što je urađeno. Ovo danas je mali igrokaz da se kaže pa to su bili narkomani i kriminalci koji su ušli ovde 5. oktobra, što naravno nije tačno. Nije tačno da postpetooktobarska vlast nije učinila ništa da pokradeno vrati, tvrdi Zoran Živković, iz Nove stranke.

Dok aktulena predsednica parlamenta pokazuje spisak ukradenih predmeta, lider Nove stranke kaže da i oni poseduju spisak po kome je 50 odsto onog što je ukradeno iz parlamenta, vraćeno u narednih nekoliko godina posle 5.oktobra.