Epidemija malih boginja u fabrici Džinsi u Leskovcu

Vesti 18. jun 201814:50 > 14:56
Podeli:
Izvor: Pixabay

Leskovački Zavod za javno zdravlje proglasio je epidemiju malih boginja u tekstilnoj fabrici "Džinsi Srbija", gde je od morbila obolelo 20 radnika, rečeno je danas agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Samo jedna osoba je hospitalizovana sa komplikacijama, dok su ostali na kućnom lečenju, ali se sumnja na dvostruko veći broj obolelih.

„Radnicima je preporučeno da nose maske na poslu, vrši se trijaža, svako za koga se i najmanje posumnja udaljava se sa posla“, rekla je epidemiolog Jadranka Krasić.

U samoj fabrici nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju navode Zavoda za javno zdravlje.

„Mi sa boginjama imamo problem punih osam godina u Leskovcu“, kazao je kratko direktor leskovačkog „Džinsija“ Jasin Deniz.

Na teritoriji Jablaničkog okruga od oktobra prošle godine je na snazi epidemija malih boginja, a do 15. juna registrovan je ukupan 481 slučaj sumnji na male boginja, od čega je u Leskovcu obolelo 245 osoba.

„Od ukupnog broja obolelih u Leskovcu, 87,75 odsto su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa“, naveli su u Leskovački Zavod za javno zdravlje.

U Bojniku, Leskovcu i Vlasotincu se i dalje sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima.