Sejdinović: Čekamo razgovore na temu bezbednosti novinara

Vesti 15. jun. 201818:07 > 18:10
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović pozdravio je činjenicu da su nadležni organi pronašli nestalog novinara Stefana Cvetkovića i zatražio da se javnost upozna sa svim rezultatima istrage i sa iskazom samog Cvetkovića, kao i da se konačno povedu ozbiljni razgovori na temu bezbednosti novinara i njihovog javnog targetiranja i progona.

„NDNV pozdravlja činjenicu da je policija uradila svoj posao i veoma smo srećni što je kolega Cvetković pronađen živ i zdrav, kako su saopštili nadležni. Mi, međutim, zahtevamo da javnosti budu saopšteni svi detalji iz istrage vezane za nestanak kolege Cvetkovića, kao i da javnost bude upoznata sa njegovim iskazom“, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

 Dodao je i da je veoma važno da Cvetković tokom procesa ima valjanu pravnu zaštitu i da ovaj slučaj mora u potpunostu da bude razjašnjen.

On je rekao da je „dobra vest“ to što su nadležni rešili slučaj nestanka novinara Cvetkovića, ali je podsetio da su slučajevi ubistava novinara u Srbiji, kao i brojnih pretnji ostali do danas nerešeni, te da Radna grupa za bezbednost novinara uopšte ne funkcioniše.

„Nadamo se da ovaj slučaj predstavlja početak raskida sa praksom nekažnjivosti napada na novinare. Takođe, na sledećem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić zahtevaćemo da se otvore i razgovori o bezbednosti novinara u Srbiji, koja je svakodnevno ugrožena tabloidnim etiketiranjem i targetiranjem neposlušnih novinara”, naveo je Sejdinović.

Ministarstvo kulture: Pravovremena reakcija nadležnih organa

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je zadovoljstvo zbog uspešno okončane potrage za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve.

„Zahvaljujući pravovremenoj reakciji i zajedničkim naporima nadležnih organa, razrešen je slučaj nestalog novinara i ovom prilikom želimo da pohvalimo sve one koji su doprineli razrešenju te situacije“, naveo je u saopštenju državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

NUNS i NDNV: Nismo spekulisali o sudbini nestalog novinara 

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravili su brzu i uspešnu akciju policije u potrazi za Stefanom Cvetkovićem.

Izražavajuću zadovoljstvo što je Cvetković pronađen živ i zdrav, NUNS i NDNV napominju da ni jednog trenutka nisu spekulisali o sudbini nestalog novinara.

Ova udruženja navode da bilo čime nisu navodili one medije koji su objavljivali nagađanja o celom tom sada srećno okončanom slučaju.

Naprotiv, NUNS i NDNV su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije „da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom“.

Dva udruženja izražavaju nadu da će policijski i pravosudni organi i ubuduće imati uspeha u rasvetljavanju slučajeva ugrožavanja, ne samo novinara i drugih medijskih radnika, već i bilo kog građanina Srbije.