Vesić traži da policija istraži slučaj "lažne vesti" o vodi

Vesti 14. jun 201817:24 > 17:34
Tanjug/Sava Radovanović

Voda iz beogradskog vodovoda potpuno je zdrava i ispravna za piće, tvrde u nadležnim gradskim institucijama, nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da se u vodovodu izlio metan pun kancerogenih materija.

Ta informacija se prethodne noći brzo proširila društvenim mrežama i uplašila mnoge građane. U gradu insistiraju da se u slučaj uključe i policija i tužilaštvo.

Da je voda sa česme bezbedna za piće novinarima je demonstrirao pomoćnik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Kako kaže, voda iz beogradskog vodovoda je odličnog kvaliteta, bolja i od mnogih flaširanih. Informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama o tome da je voda nebezbedna za piće naziva organizovanim širenjem lažnih vesti i panike.

„Ja moram da kažem da ljudi koji šire ovakve vesti su pravi ljudski ološ. To je zabranjeno zakonom. Nije prvi put da se šire lažne vesti o vodovodu, ali je prvi put da se na ovaj način, sa mnogo mesta, plasiraju lažne informacije, da se šalju putem sms poruka“, izjavio je Vesić.

Poruka da vodu ne treba piti zabrinula je mnoge na društvenim mrežama, preko kojih se i proširila. Statuse o vodi zagađenoj kancerogenim metanom pratila je napomena da je izvor pouzdan, iz vodovoda i policije.

 Direktor Beogradskog vodovoda, u česmovaču ima poverenja i kaže da za 126 godina, koliko ta institucija postoji nije zabeležen nijedan incident, kao i da se kvalitet vode kontroliše u najsavremenijim laboratorijama.

„Odgovorno tvrdim da Beograđani piju zdravu pijaću vodu, i uopšte nijednog momenta ne treba da razmišljaju o bilo čemu. Vršimo svakodnevno u nekoliko navrata kontrolu kako sirove vode koju prerađujemo na 5 proizvodnih pogona, i na reni bunarima, tako i na finalni proizvod – vodu koju distribuiramo našim potrošačima“, kaže direktor beogradskog vodovoda Dragan Đorđević.

Odgovorni smo po zakonu da prvi upozorimo javnost i gradske vlasti, ako postoji opasnost po zdravlje građana, uverava direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ona navodi da je program kontrole beogradskog vodovoda jedan je od najrigoroznijih koji postoji, i da podrazumeva hemijske i mikro-biološke analize u proizvodnim pogonima, ali i 100 uzoraka nedeljno sa mesta poput škola, vrtića, domova zdravlja.

„Ovde su rezultati hemijskih analiza, da se vidi da li je ta voda hemijski ispravna za piće, s obzirom da se govorilo da u vodi postoji metan. Metan je, uzgred budi rečeno, zemni gas, koji je jako slabo rastvorljiv u vodi, i koji bi ispario odmah“, izjavila je Dušanka Matijević, direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako je došlo do pojave infromacija da je voda iz beogradskog vodovoda kontaminirana kancerogenim materijama, dalje će utvrđivati MUP i nadležno tužilaštvo, kojima su Grad i vodovod podneli krivične prijave.