Koalicija: Nezakonito sproveden konkurs u Mladenovcu

Vesti 14. jun. 201810:26 > 10:30
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je od Veća gradske opštine Mladenovac da poništi rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, zbog uočenih nepravilnosti.

Kako je Koalicija navela, u rešenju projektnog sufinansiranja postoje tehnički propusti opštinske službe koja je proveravala dokumentaciju.

„Opštinska služba je selektivno putem telefona obavestila pet medija o uočenim nedostacima, dok od preostalih sedam to nije zahtevala, iako je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bila dužna da učini“, navodi se u saopštenju.

Članovi Komisije za ocenjivanje projekata opštine konstatovali su da se nepotpune prijave sedam podnosilaca neće uzeti u razmatranje zbog nepotpune dokumentacije. 

U pitanju su prijave Eva doo iz Mladenovca, Media advertising doo iz Beograda, Novosti dana RS doo iz Niša, Stefan Novaković PR Agencija za produkciju RTZ Beograd, Ivana Savić PR Studio za audio video proizvodnju MIS produkcija Beograd, BK TV NJUZ ON LAJN doo iz Beograda i Sindikata novinara Srbije. 

Koalicija je podsetila lokalne vlasti da se „učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku“ i da se projekat ne razmatra samo u slučaju da učesnik konkursa „u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju“. 

Najčešći nedostatak koji je naveden kao obrazloženje opštine je to što određena dokumenti, nisu overeni kod javnog beležnika. 

„Napominjemo da overu takvih dokumenata ne traži na svojim konkursima Ministarstvo kulture i informisanja i da takav zahtev ne stoji ni u tekstu konkursa Mladenovca, te je pozivanje na taj razlog neosnovan“, ukazali su iz Koalicije. 

Apelovali su da se u komisije za ocenjivanje projekata imenuju medijski stručnjaci koji opravdavaju to zvanje, poznaju Zakon o javnom informisanju i medijima, dužnosti i prava članova, Zakon i Pravilnik dosledno primenjuju, da se stručno i profesionalno ponašaju u komisijima. 

„Pozivamo upravu opštine Mladenovac da ubuduće budu transparentniji u procesu realizacije projektnog finansiranja i da svoje odluke o imenovanju komisija, potom i rešenja o dodeli sredstava objave na svom sajtu“, istakli su iz Koalicije. 

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija.