Predstava otkazana zbog imena – kad Marčelo "nije podoban"

Vesti 13. jun 201818:18 > 18:34
N1

Da li je jedno ime u nazivu predstave dovelo do toga da bude otkazana? "Zašto slušam Marčela?" - tako se zove predstava koja se dosad igrala u srednjim školama širom Srbije, da bi u Vršcu, naišla na "rampu".

Iako su ga najpre sami pozvali, organizatori festivala saopštili su autoru predstave da je zabrana stigla „s vrha opštinske vlasti“. Televiziji N1, međutim, organizator je ispričao potpuno drugu priču. 

„U toj predstavi se radi o mladom čoveku iz bilo kog malog mesta koji može da ostvari svoje snove i da krene da radi ono što voli i da niko ko je iz male sredine nije diskriminisan“, objašnjava glumac i autor predstave Uroš Mladenović.

Predstava „Stvar izbora – zašto slušam Marčela“, mladog autora i glumca Uroša Mladenovića iz Paraćina, trebalo je da zatvori festival „Cirkuliranje“ koji se od 8. do 10. juna održavao u Vršcu. Trebalo je, ali nije.

„U jednom trenutku, nekoliko dana pre samog gostovanja, iako je sve bilo dogovoreno, usledio je poziv da se predstava otkazuje i da opština nije baš srećna što u nazivu predstave postoji ime Marčelo“, kaže Uroš Mladenović.

Nije pomoglo ni slanje teksta predstave, ni preporuke školskog psihologa da je predstava, po njenoj oceni, svojevrsni „program za odrastanje“ u srednjoškolskim danima. Nezvanično, na sednici gradskog veća Vršca organizatorima je postavljen uslov da otkažu predstavu ili će oni njima otkazati ceo festival. Zvanično, organizator tvrdi da je otkazana iz tehničkih razloga.

„Tehnički razlozi su, priznajem, naša greška – kasno smo predali zahtev za podršku opštini, kasnili smo i sa obezbeđenjem ozvučenja, stolica za publiku, obezbeđenja… Sve je to naša greška, (volontera koji rade na organizaciji Festivala)“, navodi organizator festivala „Cirkuliranje“ Vladislav Petković.

N1

Kako je moguće da tehnički razlozi otkažu predstavu s jednim glumcem i nekoliko ofingera na bini, a da se bez ikakvih tehničkih poteškoća organizuju koncerti, likovne kolonije, performans mačevalaca, ekstremni sportovi i paraglajding na tom istom mestu? Za organizatora festivala to su, kako kaže, „detalji nevažni za diskusiju“, za onog zbog čijeg je imena nastao problem posredi je nešto drugo.

„Sama „bedastoća“ tog argumenta jasno svedoči o tome šta je ovde istina. A istina je da smo mi kao građani podeljeni na podobne i nepodobne, čak i po liniji asociranja, ne direktno… i sad ja mogu da očekujem da sutra neko mom ocu ili mojoj majci sutra ne proda hleb u pekari jer po toj istoj liniji asocijacije nisu podobni“, kaže pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Organizator festivala otišao je i korak dalje, tvrdeći u mejlu da je televizija N1 ta koja politizuje ceo festival.

„Kad vi ćutke pustite da strada jedan apsolutno nevin čovek, tu onda nije reč o borbi za srpski teatar, nego je reč o jednom idealu malo nižeg ranga koji se zove sopstvena zadnjica“, dodaje Marčelo.

Na šest različitih adresa, od gradonačelnice Vršca, preko gradske uprave, do članice gradskog veća za kulturu, N1 je poslao pitanje da li imaju bilo kakve veze s otkazivanjem predstave, ali nam ni sa jedne adrese odgovor nije stigao.