U svetu ugledan i priznat, za SANU – ne zadovoljava uslove

Vesti 13. jun 201817:41 > 17:42
N1

U novembru članovi Srpske akademije nauka i umetnosti odlučuju o novim dopisnim i stalnim članovima, ali među kandidatima neće biti genetičar Miodrag Stojković, koji nije prošao ni prvi krug, iako je u svetskoj naučnoj zajednici najviše ocenjen - njegov H indeks znatno je veći od onih kojima je akademija dala prednost.

Stojković je inače jedan od retkih koji je naučnu karijeru u inostranstvu ostavio na vrhuncu. Kada je mogao da bira da radi bilo gde u svetu izabrao je da se vrati u Srbiju, a na klinici za lečenje steriliteta koju vodi u Leskovcu rođene su 782 bebe.

U naučnoj zajednici merljiva vrednost jeste broj objavljenih i broj citiranih radova, H indeks. Na objavljenom spisku kandidata za dopisne članove SANU mesta nema za ovog sa najvećim H indeksom – 60.

„Iz ovog ugla, ovi kandidati koji su prošli su željeni kandidati samog odeljenja, a ja kao kandidat koji ima više naučnih referenci nego sva četiri kandidata nisam bio nečiji željeni kandidat i zato varovatno nisam prošao“, kaže Miodrag Stojković, genetičar.

Ima veći H indeks neko što ostali kandidati imaju u zbiru – njihovi su 21, 16 i 9. Zato Stojković pita šta se merilo, po kojim kriterijumima su odluke donete. Objašnjenja nema. Po objavljivanju imena izabranih kandidata u takozvanom prvom krugu, potpredsednik SANU poručio je da je procedura sprovedena bez ijedne greške, sve po Statutu.

„Naravno ima nezadovoljnih, možda ima i nekih nelogičnosti u odlukama, ali to je svojstveno svakom izboru i svakoj selekciji koja se pravi“, rekao je Zoran Popović, akademik, potpredsednik SANU.

Za selekciju nema logičnog objašnjenja, kaže Stojković. Zato odustaje, ali ne od naučnog rada, već od zvanja akademika.

„Nemam problem da napišem u svojoj biografiji: Jednom se prijavio i nikad više!“, kaže Stojković.

Isto piše i u biografiji Nikole Tesle.

„Kad je bio mlad on se prijavio i nije prošao kao član akademije. Pobedio ga neki učitelj iz Jagodine sa četiri puta više glasova“, dodaje genetičar.

Istorija kaže da pored njega i njegovih 1. 200 patenata koji su promenili svet, u Akademiji nije bilo mesta ni za Crnjanskog, na primer, koji kada je u 83. godini konačno primljen, za članstvo više nije bio zainterosavan, a Pupin je ostao dopisni član. Sa druge strane, Edvard Kardelj, automatski je postao redovni član. Procedura se, kaže, Stojković i dalje ne menja.