Incident na Savskom nasipu, vozač vozio aktivistu na haubi

Vesti 11. jun 201811:05 > 11:06
Printscreen / Ulice za bicikliste

Na Savskom nasipu sinoć je grupa građana ponovo zahtevala od nadležnih službi da uklone divlje vikendice i zaustave saobraćaj po nasipu, a tokom akcije došlo je do sukoba sa vozačima od kojih su im neki upućivali pretnje i udarali ih, navode organizatori. Jednog od građana vozili su na haubi nekoliko stotina metara u punoj brzini, dodaje se.

„Grupa građana se ponovo spontano okupila na Savskom nasipu i zahtevala od gradskih i republičkih službi da uklone divlje vikendice sa vodoizvorišta i da zaustave nelegalni saobraćaj po Savskom nasipu. Vozači motornih vozila su udarali bicikliste automobilima na nasipu tokom njihove šetnje, pretili im i jednog od okupljenih građana vozili na haubi nekoliko stotina metara u punoj brzini“, navelo je udruženje Ulice za bicikliste.

Nakon toga je na teren izašla saobraćajna i regularna policija, koji su vozače uputili da se sklone sa nasipa na kome nije dozvoljena vožnja motornih vozila, a nakon toga su zaustavljali vozače na prilazu nasipu.

Predstavnici udruženja Savski nasip će „prodneti krivične prijave protiv nasilnika“ i nastaviće sa protestima, dodaje se.

Na snimku objavljenom na fejsbuk stranici Ulice za bicikliste, vidi se kako je jedan građanin legao na haubu automobila kojem je pokušavao da blokira prolaz, a vozač je zatim nastavio tako da vozi nasipom.

Ne davimo Beograd: Nedopustivo da žrtve budu oni koji ukazuju na kršenje zakona

Inicijativa Ne davimo Beograd osudila je nasilje nad biciklistima i članovima udruženja „Ulice za bicikliste“ i „Savski nasip“ tokom protestne šetnje na Savskom nasipu.

Inicijativa je ocenila da je „potpuno nedopustivo da oni koji ukazuju na kršenje zakona budu žrtve napada onih koji te zakone krše, dok nadležne službe ćute i ne reaguju“.

„Umesto da im prilaz i vožnja po nasipu bude zabranjena i onemogućena, vozači motornih vozila su juče nasrnuli na bicikliste tokom protestne šetnje, pretili okupljenim građanima i čak jednog od nih vozili na haubi nekoliko stotina metara u punoj brzini“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je pozvala policiju da što pre otkrije počinioce napada i spreči dalju vožnju i gradnju na Savskom nasipu.

„Od nadležnih u gradskoj i republičkoj vlasti zahtevamo da se u najskorijem roku krenu sa uklanjanjem divlje gradnje u ovom, za grad Beograd jako bitnom području. Zbog interesa i uživanja male grupe ljudi, dovedeno je u pitanje zdravlje i bezbednost stotina hiljada građana“, navela je Inicijativa.