Đukanović: Biće ubrzanja dijaloga, moguć podsticaj iz SAD

Vesti 08. jun 201818:45 > 19:11
Podeli:
Izvor: Screenshot/ Video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen pre kraja juna. Vučić ne isključuje mogućnost da će to biti početak novog tipa dijaloga, a štampa već danima spekuliše da bi novo moglo biti to što će se u pregovore osim Nemačke, Francuske i Holandije uključiti i Sjedinjene Američke Države.

Ovog meseca na starom mestu – u Briselu – nova runda pregovora Beograda i Prištine. Kada tačno ne zna se, ali poznato je kojih dana u junu sigurno ne. „27. i 28. sam svakako zauzet. Koji će drugi dani biti na raspolaganju i Briselu i svima drugima, neka oni odluče – ja sam spreman uvek da razgovaram“, rekao je predsednik Srbije.

Biće to, najavljuje predsednik – ili nastavak pregovora u dosadašnjem formatu – Mogerini, Vučić, Tači – ili početak nekog novog tipa dijaloga.

A šta bi to moglo biti novo? Štampa piše da se u pregovore se uključuju Nemačka, Francuska, Holandija, ali i Sjedinjene Američke Države.

„Al’ ako još 10 zemalja misli da se uključi i preko okeana i odavde i odande, pa što se onda ne bi uključile i Kina i Rusija. Ali mi smo zadovoljni, nama je u redu da Evropska unija posreduje, ali da li će to biti moguće doneti rešenje bez Amerike i Rusije – pa, nije realno“, dodaje Vučić.

Najrealnije je da prste u kosovske pregovore umešaju SAD, objašnjavaju u Centru za spoljnu politiku. Pretpostavljaju i da će evropska trojka – Nemačka, Francuska, Holandija – smernice i predloge dostavljati preko Federike Mogerini.

„Mislim da će doći u svakom slučaju do ubrzanja procesa dijaloga između Beograda i Prištine i da će se on odvijati u ovom sadašnjem formatu pod pokroviteljstvom Evropske unije, ali možda uz neki dodatni podsticaj Sjedinjenih Američkih Država. Amerika već i sada ima neku vrstu neformalnog učešća u ovom dijalogu, ali mislim da to može biti osnaženo nekom vrstom dodatnih izaslanika koji bi pratio proces dijaloga između Beograda i Prištine“, navodi Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

U svakom slučaju, dodaje sagovornik N1, i Evropa i Amerika insistiraće da se do kraja godine Beograd i Priština dogovore kroz tzv. pravno-obavezujući sporazum.

„Značajno veće mogućnosti su da dogovora nema. A ako dogovora nema, onda je svejedno ko će da bude uključen u sve to. Onda nam predstoji teško vreme svakako“, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvaničnici zemalja Evropske unije su na poslednjem sastanku s timom Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS) bili „u celini zadovoljni“ izveštajem o toku dijaloga i većih zamerki nije bilo, „a predstavnik samo jedne članice EU je zatražio da vidi nacrt konačnog sporazuma“ Beograd-Priština.