Unuk Nelsona Mandele: Ljubav je mnogo jača od mržnje

Vesti 08. jun 201811:10 > 11:10
Podeli:
Izvor: N1

Ova godina obeleževa se 100 godina od rođenja Nelsona Mendele koji se smatra simbolom borbe protiv aparthejda i jednim od najvećih boraca za ljudska prava. Unuk Nelsona Mandele, Ndab Mandela, izjavio je u Novom danu da je bitno što ga ljudi u regionu poštuju i slave jer je simbol liderstva i dodaje da mladi moraju da razumeju značaj njegovog dela.

„Od svih stvari koje sam naučio od dede, uvek me je učio da budem skroman. Imao je veliku empatiju za ljude. Govorio je: Ako se čoveka može naučiti da mrzi, onda se može naučiti i da voli jer je ljubav mnogo prirodnije stanje od mržnje“, rekao je on.

Ndab Mandela dodaje da je njegov deda bio „sačinjen od ljubavi“.

„On je voleo čovečanstvo i zato je mogao da žrtvuje sopstveni život za više dobro, za slobodu sopstvene zemlje. Glavna naša poruka je da je ljubav mnogo jača od mržnje“, rekao je on.

Kao omiljeni citat Nelsona Mandele istakao je sledeći: „Da biste bili slobodni, to ne znači da se samo oslobodite lanaca već da živite tako da promovišete i jačate slobodu drugih“.

„Ne radi se samo o nama, nego i o slobodi drugih ljudi. Tako da je želeo da kaže ljudima da puste da ljubav zavlada njima i da stvorimo jedinstven svet jer je naša sudbina zajednička. Moramo da pronađemo način da sarađujemo širom sveta“, rekao je Ndab Mandela.

Predsednik Srpsko-afričkog investicionog foruma Žarko Tarić najavio je da će u čast Nelsona Mandele u Rektoratu beogradskog univerziteta biti održana Međunarodna konferencija.

Pogledajte snimak celog gostovanja: