"Pod lupom" 103 doktorske titule, zbog "procedure" i više

Vesti 07. jun 201819:10 > 19:19
N1

Dan nakon što se u medijima pojavila informacija da je Komisija za akreditaciju dovela u pitanje legitimitet 103 doktorata s devet privatnih univerziteta, ministar prosvete Mladen Šarčević za N1 procenjuje da je broj nepropisno izdatih doktorskih diploma mnogo veći.

Šarčević objašnjava da nisu sporne same disertacije nego administrativna procedura. Ali njihov konačan broj utvrdiće samo Ministarstvo, jer je Komisiji za akreditaciju istekao mandat.

Ukupno 103 doktora nauka sa devet privatnih univerziteta moglo bi da ostane bez titule jer im fali „jedan papir“ – to jest – akreditacija.

Državna komisija za akreditacije dovela je doktorska zvanja u pitanje, jer su stečena na fakultetima koji nisu imali dozvolu za sprovođenje doktorskih studija. Reč je o diplomama izdatim do 2005. godine, pre uvođenja Bolonjskog sistema.

„Akreditacija je uvedena 2008. godine. Pre toga i nije bilo akreditacije ovakve bio je drugi sistem akreditacije, bio je Republički savet za visoko obrazovanje koji je davao saglasnost a Ministarstvo je davalo dozvolu. I to je tad bilo tako…Svi doktorati stečeni na nekom Univerzitetu državnom ili privatnom, posle dobitka dozvole za rad Univerziteta su legalne“, izjavio je rektor Univerziteta Singidunum Milovan Stanišić.

Propise koji su važili do 2008. resorni ministar tumači drugačije – objašnjava da doktorati jesu izdavani mimo propisa, i za to krivi samu Komisiju za akreditaciju.

„To znači da nisu rađene dobro akreditacije, a to znači da nisu uvažavani studenti, a to znači da nisu uvažavani poslodavci, a to znači da nemamo eksterno vrednovanje Univerziteta“, kaže ministar prosvete Šarčević.

 Ministar kaže i da je broj spornih diploma mnogo veći od onog koji se pojavio u medijima, a uključuje i one stečene na pojedinim državnim fakultetima.

„Prvi sastanak Saveta za visoko obrazovanje na kom ću i ja prisustvovati i videti celu priču od A do Š. A onda ako dođe do nas onda ćemo ići tako što ćemo sistemski premeriti iste metode i aršine za sve i onda doći do pravilnog broja. Znači broj je potpuno isfingiran, može da bude par hiljada. Licitiralo se do 9000“, kazao je Šarčević.

Cifre i nisu tako strašne, objašnjava ministar, jer je reč tek o proceduralnom problemu – nisu sporne disertacije, nego administracija, pa će, kaže, nakon detaljne provere, većina diploma verovatno biti „legalizovana“.