Advokat: Država ignoriše zahteve roditelja nestalih beba

Vesti 07. jun. 201818:29
Podeli:
Izvor: N1

Država četiri godine ne postupa po preporukama Evropskog suda za ljudska prava, a koje se tiču nestalih beba, izjavio je advokat Danilo Ćurčić, pravni zastupnik roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta u Srbiji. Dodaje da država odugovlači s donošenjem zakona o tim bebama, a nije spremna ni za dijalog s roditeljima.

Komitet ministara Saveta Evrope razmatra na aktuelnom sastanku koji traje od 5. do 7. juna u Strazburu, dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o „nestalim bebama“. Savet Evrope više puta je pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Ćurčić je, gostujući u Danu uživo rekao da je zakon o nestalim bebam u skupštinskoj proceduri, ali da se s njegovim usvajanjem odugovlači.

„Problem se dešava u tom delu da su roditelji nezadovoljni predlogom zakona. Vlast ne pokušava da otvori dijalog s roditeljima, već taj zakon drži u fioci“, izjavio je Ćurčić.

Kako je rekao, gubi se vreme umesto da se radi na tome da se sazna šta se desilo s nestalim bebama.

„Država ne postupa, da tako kažem, u dobroj veri pred Komitetom Saveta Evrope. Opravdanja su razna – od novog saziva parlamenta, izbora u toku, do poslednjeg zasedanja u decembru, kada je rečeno da na dnevni red moraju da se nađu budžetski zakoni“, kaže Ćurčić.

Istina je, kaže, da ne postoji dijalog između vlasti i roditelja i da nema želje da se on uspostavi.

 Roditelji nestalih beba protestovali su u maju ispred zgrade Vlade, nezadovoljni što je u skupštinsku proceduru ušao predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta,a kome se oni protive. Roditelji smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece.

Vlast nijednog trenutka ne govori o tome da treba da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima su deca nestala i otvori istraga, već da želi da ih obešteti, kaže Ćurčić.

„Činjenica je da kroz zakon i obestećenje, država pokušava da skine odgovornost…Sud nema mehanizme da utvrdi činjenice i onda se primenjuje obeštećenje…jednostavnije je da plati iznos štete nego da utvrdi okolnosti u tim slučajevima“, kaže advokat.

Situacija je, kako kaže, u ‘pat poziciji’. Dodaje da je dobro što zakon u ovom obliku nije još uvek donet.

„Nadam se da ima šanse da se otvori dijalog s roditeljima, da se dođe do istine o tome šta se dešavalo u porodilištima u Srbiji od 70-tih do 90-tih godina prošlog veka“, rekoa je Ćurčić.

Argentina rešila više od 140 slučajeva nestalih beba

Da je to moguće, gost N1 navodi primer Argentine, koja je uložila napore i otvorila istragu o nestalim bebama.

„Kod njih se to dešavalo u vreme diktature i vezano je za majke političke protivnice…Oni su došli do društvenog konsenzusa da se to istraži, uložila novac u bazu DNK, pokrenuli kampanju i pozvali ljude da urade DNK analizu i poveže ih s roditeljima…Rešeno je više od 140 slučajeva na taj način“, rekao je gost N1.

Govoreći o situaciji u Srbiji, kaže da mu se čini da sa trenutnim predlogom zakona, neće doći do novih saznanja.

„Meni se čini da nećemo doći do novih saznanja ovim zakonom, neće doći do istine, već će samo biti isplaćena naknade štete. A mora postojati konsenzus da se to istraži i da se sazna istina“, izjavio je Ćurčić.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: