Vlada NUNS-u i NDNV-u: Nismo rekli da je grupa formirana

Vesti 07. jun. 201818:04 > 20:13
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Vlada Srbije saopštila je da na sastanku s predstavnicima novinarskih udruženja nije formirana radna grupa za izradu medijske strategije. Predsednici NUNS i NDNV, Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović, prethodno su povodom saopštenja Vlade Srbije o sastanku, naveli da su prenete netačne informacije, između ostalog i ta da je grupa formirana.

Lekić je za agenciju Beta kazao da je sastanak održan, ali da nije tačna informacija da je na sastanku formirana radna grupa koja će se baviti izradom nove medijske strategije, kao i da je netačno da je za predsednika te radne grupe izabran Dejan Stojanović.

„Mi jesmo imali predlog radne grupe na stolu, ali radna grupa nije formirana. Dejan Stojanović je predložen za predsednika i on je odličan kandidat, ja ću ga podržati kada bude bilo glasanje, ali danas nije bilo glasanja“, rekao je Lekić.

On je kazao da je na sastanku bilo više tema: formiranje radne grupe, koordinaciono telo za saradnju s medijima, zatim se govorilo o ulozi OEBS-a, Evropske komisije i međunarodne zajednice u sastavljanju Medijske strategije, ali, kako je kazao, nikakvog formiranja radne grupe i biranja predsednika nije bilo.

Lekić je potvrdio da je dogovoren sastanak za 18. jun kada bi trebalo da se raspravlja o konačnom sastavu radne grupe i svemu ostalom.

„Ja verujem da postoji politička volja, zbog pritiska međunarodne zajednice i verujem da će se taj pritisak nastaviti i da će ta politička volja pod navodnicima rezultirati nekim pametnijim potezima, a ne izmišljanjem stvari“, rekao je Lekić.

Sejdinović: U saopštenju nekoliko netačnosti

Sejdinović, predsednik NDNV je za agenciju Beta rekao da je Vlada u svom saopštenju iznela „nekoliko, blago rečeno, netačnosti“.

„Ključna (netačnost) je da su tela – radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo, formirana, što ne odgovara istini, pošto je proces još u toku i pošto udruženja nisu još donela odluku o tome da li će ili neće u procesu učestvovati dok se ne razjasne takozvana prethodna pitanja“, naveo je Sejdinović.

On je dodao da između sadašnje vlasti i medijskih udruženja postoji „visok nivo nepoverenja“ i da je „ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom s javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući sam proces“.

 „Mi još nismo doneli konačnu odluku o učešću u tim radnim telima, dok ne saznamo precizno njihove sastave, mandate, pravila i način funkcionisanja. Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje medjunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji, a da se ‘na terenu’ ništa pozitivno ne desi, ili da se stvari čak i pogoršaju“, rekao je Sejdinović.

On je kazao da su, s druge strane, udruženja spremna da budu konstruktivna „ako to zaista bude imalo smisla“.

Vlada Srbije: Nigde ne piše da je formirana grupa

U saopštenju Vlade Srbije posle sastanka sa predstavnicma medijskih udruženja, nigde ne piše da je formirana radna grupa za izradu strategije, navela je Vlada posle tvrdnji nekih učesnika sastanka da u tom saopštenju ima netačnosti.

Kako se dodaje, u saopštenju Vlade piše da se na sastanku „razgovaralo o sastavu radne grupe za izradu medijske strategije i načinu rada“ i da do narednog sastanka „medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom“.

Vlada je navela da je s obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji, cilj da u njenoj izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu javnosti.

U saopštenju se navodi i da će naredni sastanak biti održan u ponedeljak, 18. juna.

Do tada medijska i novinarska udruženja treba da pošalju predloge za članove u radnoj grupi i Koordinacionom telu za saradnju s medijima, što, za one koji saopštenje „pažljivo čitaju, znači da radna grupa tek treba da bude formirana pošto se medijska udruženja dogovore i pošalju svoje predloge“.

Izrada medijske strategije važan je deo širih reformi koje Vlada Srbije sprovodi. Vlada je odlučna da, uprkos početnim neslaganjima i različitim tumačenjima koja su proistekla sa današnjeg sastanka, medijska strategija bude usvojena, jer je to važan korak u osnaživanju medija i društva u celini, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je ponovila da ostaje posvećena tome da proces izrade medijske strategije bude inkluzivan i to je ključni razlog zbog koga su učesnici sastanka pozvani da daju svoje predloge za članove oba tela do narednog sastanka, kako je i navedeno u saopštenju Vlade Srbije.

„Važno je da svi zajedno radimo na ovome, jer nam je zajednički cilj da naše društvo dobije dokument koji će biti razvojni i iz koga će dalje moći da se razvija medijsko tržište u Srbiji i to uz poštovanje principa ravnopravnosti, transparentnosti i inkluzivnosti“, piše u novom saopštenju.

Održan drugi sastanak premijerke s predstavnicima medija

Vlada Srbije je danas saopštila da je premijerka Ana Brnabić danas održala drugi radni sastanak s predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja u vezi sa izradom medijske strategije na kojem je za predsednika radne grupe za izradu tog dokumenta izabran Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja.

Uz isticanje da je „reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji“, u saopštenju je ukazano da je „cilj da u izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti“, te da do narednog sastanka, 18. juna, „medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom“, navedeno je u saopštenju Vlade.

Na sastanku su, kako je saopšteno, bili predstavnici OEBS, Delegacije Evropske unije, Ambasade Norveške i Fondacija „Konrad Adenauer“, a OEBS i Delegacija Evropske unije ponudili su ekspertsku pomoć u pripremi i izradi tog dokumenta.

Učestvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici njegog ministarstva, kao i savetnice predsednika i premijerke Srbije za medije Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević koje će, kako je saopšteno, biti članice Koordinacionog tela za saradnju s medijima koje će raditi na unapredjenju položaja medija.

Vlada je saopštila da su u ime medijskih i novinarskih udruženja na sastanku bili predstavnici NUNS, Udruženja novinara Srbije, NDNV, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).