Peticija u Melencima – ne žele raseljene s Kosova za komšije

Vesti 06. jun 201818:05 > 18:16
N1

Meštani Melenaca danas su počeli da potpisuju peticiju u kojoj traže da se do daljeg obustavi naseljavanje interno raseljenih s Kosova i Metohije u Melence. Dok se meštani plaše da će izbeglice s Kosova, kako kažu, prevladati, oni protiv kojih protestuju kažu da sa komšijama niti traže, niti imaju bilo kakve probleme.

Potpisom protiv novih komšija. Žitelji Melenaca kažu, od države nisu dobili odgovor kako je došlo do toga da, prema njihovoj proceni, oko 200 izbeglica s Kosova kupi kuće baš u njihovom selu.

„Gledamo na to kao da smo jedino selo u okruženju gde je toliki broj porodica raseljenih sa Kosova i Metohije došao baš u Melence… Pa ne gledamo baš blagonaklono, zbog povećanog broja krivičnih dela od kada su te porodice naselile Melence“, kaže jedan meštanin.

N1: Šta se dešavalo?

„Ima porast broja krivičnih dela krađe“, odgovara.

„Mi smo potpisali pa sad, šta bude bude“, kaže jedna meštanka.

N1: A zbog čega ste potpisali?

„Da se ne doseljavaju više. Hoće prevladati oni više nego mi“, odgovara ova baka.

Mišljenje onih koji su peticiju potpisali, međutim, ne dele svi u Melencima.

„Ja sam od tuda, samo sam ja otišao odavno sa Kosova, ima već preko 20 godina… Ne znam šta je to, ali kako da kažem…ne valja“, navodi jedan od meštana.

„Bilo je naseljavanja kod nas i kad su dolazili devedesetih. To je za mene pozitivno. Ti ljudi su osetili sve. A žalosno je ko ih ne prima“, dodaje drugi.

Jedni od onih koji su sa Kosova došli u Melence su Kamber i Drita, koji su izbegli iz Peći. Za peticiju kažu da je jednostavno – ružna, ali i da ih ne dotiče. Važno im je šta kažu njihove prve komšije, koje opisuju kao suvo zlato.

„Još niko me nije gledao krivo, još niko mi nije rekao nešto – što se mene tiče, ja ovde ovako mogu da živim još sto godina, ako da Bog. Sa komšijama, sa braćom ovom ovde što sam se doselio tu, nemam šta da kažem loše za njih“, navodi Kamber Krasnić, raseljeni s Kosova.

U Melence je danas došla i delegacija Komesarijata za izbeglice, koja je o peticiji razgovarala sa građanima i predsednikom mesne zajednice.

Prvi čovek sela obećao nam je da će situaciju prokomentarisati kada tekst peticije vidi.

Veselin Frajić, predsednik Saveta mesne zajednice Melenci, kaže da tekst nije dobio.

N1: Evo ga ovde stoji.

Frajić: Ja ga nisam dobio, evo sad su ga prepravili.

N1: Hoćete da vam ga donesem, evo tu stoji?

Frajić: Kad dobijem u mesnoj zajednici tekst, kad ga pročitam, onda mogu da vam kažem da – stoji lepo u tekstu, ovde ne stoji.

N1: A jel’ vi ne možete da imate stav o tome? Znam da ne stoji, ali morate imati stav o tome. 

Frajić: Evo naš stav je da pokrenemo pitanje i da vidimo šta se dešava.

Ni u Komesarijatu nisu bili rečitiji, navodeći da i sami pokušavaju da saznaju gde je zapelo.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić trenutno je na službenom putu van zemlje, ali nam je telefonom rekao da u ovom trenutku nema dovoljno informacija u vezi s melenačkom peticijom i da će, čim se vrati u Srbiju, doći u selo da porazgovara s meštanima.