Haradinaj: Kosovo za priznanje daje – pomirenje, nije malo

Vesti 03. jun. 201813:57
Podeli:
Izvor: Armend NIMANI / AFP

Kosovo će pristati na pomirenje sa Srbijom u zamenu za priznanje nezavisnosti, izjavio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj i dodao da to ne znači da će se zaboraviti počinjeni zločini.

„Šta može Kosovo da da za sporazum o priznanju. Može pomirenje, jer drugo nema šta da da. Pomirenje nije malo, znači da zaboravimo našu bol za nestalima i ubijenima, štetu, žrtve seksualnog nasilja, uništenu i opljačkanu ekonomiju. I kada se pomirimo, dajemo mnogo, mnogo više nego što je iko mogao dati. Ne kažemo da treba zaboraviti, to nećemo nikada, ali možemo se pomiriti, za priznanje. Da li je to ova godina? Ne mogu da kažem, ali mi smo tražili pomoć naših prijatelja i kada kažem da Kosovo stoji uz Ameriku, to radi zarad sopstvenih interesa“, rekao je on a prenosi RTK2.

Haradinaj nije rekao kada će se to dogoditi, ali je rekao da je 2018, godina u kojoj Kosovo treba da postane član međunarodne policijske organizacije Interpol.

On je uveren da će neke zemlje zahtevati članstvo Kosova u toj organizaciji.

„Ove godine treba da se reši ovo pitanje. Duboko sam ubeđen da će mnoge zemlje da traže članstvo Kosova u Interpol, jer se tako bori protiv transnacionalnog kriminala koji je opasan i predstavlja pretnju“, rekao je on i od prijateljskih zemalja zatražio da pomognu Kosovu da postane član Interpola.

Kosovski premijer smatra da je učlanjene Kosova u Ujedinjene nacije pitanje koje treba vrlo brzo rešiti.