Žurić: Sluđivanje javnosti se nastavlja i ubrzava

Vesti 02. jun 201810:40 > 10:42
N1

Pisac Vule Žurić rekao je u Novom danu, govoreći o pitanju kosovskog problema, da ne veruje da na Kosovu može da dođe do trajnog rešenja, i da ono može biti mirna zemlja nekoliko decenija, ali da je to "trusno područje" na kojem se sudaraju interesi više velikih sila.

„Sluđivanje javnosti se nastavlja možda i ubrzava, za Kosovo definitivno postoji određeni plan, ali mi ne znamo kakav je njegov plan i šta je njegov cilj, da li je zaista cilj da se dođe do rešenja, tj potpisivanja ugovora, nekog, ne znam… Ono što znam je da se pod milim Bogom što se tiče komplikovanosti odnosa međusobnih dva naroda, i interesa velikih sila, tu apsolutno ništa nije promenilo“, kazao je pisac.

On je rekao da ne očekuje da može da dođe do trajnog rešenja.

„To može biti možda relativno mirna zeljma nekoliko godina, decenija, ali tamo je trusno područje, specifično, sudaraju se dve religije, intesresi velikih sila, ma koje bile u kom trenutku… samo je problem što se ističu teme koje nisu najvažnije i tu je prisutan demagoški pristup svih strana, dodao je on.

Traba pratiti vesti, kaže Žurić, ali pitanje je „šta se iza brda valja“, možda je glavni cilj da ne dođe do rešenja, i da konflikt i dalje ostane zamrzunut.

Komentarišući događaje koji su pratili otvaranje festivala Mirdita, dobar dan, Žurić je rekao da treba podržati povezivanje umetnika, ali da je ovo jedna vrsta događaja koji ne pogađa suštinu.

 „Prvi koji su uradli povezivanje između Srba i Hrvata bili su umetnici, pisci… ali čini mu se da greše i jedni, drugi, treći. Treba pozdraviti potrebu ljudi da se upozna i onaj drugi, ali očito da je ovo jedna vrsta događanja koja odgovara svim stranama, ali ne pogađa suštinu, ne doprinosi da se Albanci i Srbi na Kosovu razumeju bolje“, zaključio je on.

„Vremena su ušminkana, glas radnika se ne čuje“

Povodom vesti da proizvodnja „fiata 500L“ ostaje u Srbiji, Žurić je rekao da bi to trebalo pitati ljude koji rade u toj fabrici kako to vide, i dodao da se glas radnika ne čuje.

„Trebalo bi pitati ljude koji žive i rade tamo šta to za njh znači. Koliko je ljudu ostalo na poslu….“, kazao je.

Radnici su i dalje radnici i njihova ugrožena prava su i dalje ugrožena. Čini mi se da se oni u poslednje vreme pojavljuju samo na postovima nekih dušebriznika na društvenim mrežama, njihov glas se ne čuje“.

On je rekao i da su vremena ušminkana, dobro dizajnirana, fotošopirana, ali da bi trebalo da vidimo kako izgleda jedan dan radnika, i ono što je iza tih to je iza tih slika.