U Novom Sadu počela skupština Konferencije evropskih crkava

Vesti 31. maj 201818:57 > 19:00
N1

U Novom Sadu je počela Generalna skupština Konferencije evropskih crkava. Konferencija je osnovana 1959. godine i okuplja 116 pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih crkava iz svih zemalja Evrope, a predstavlja deo Svetskog saveta crkava.

Interesantan je podatak da se Srpska pravoslavna crkva među poslednjima učlanila u Svetski savet – 1965. godine. a 1997. je doneta je odluka o istupanju. Međutim, ta odluka nikada nije sprovedena.

Među temama skupštine će biti i budućnost EU i uloga crkava u njoj, ali i pitanje migracija.

„Užasni egzodus ljudskih bića, žene, dece i muškaraca – kako mi kao Evropa reagujemo na to? Ne želimo da uperimo prst ni u koga, ne postoje laka rešenja, ali zemlje južne i jugoistočne Evrope se susreću sa velikim izazovom. I zato postavljamo pitanje – šta rade vlade zemalja zapadne i severne Evrope da pomognu zemljama kao što je Srbija“, upitao je na skupštini Kristofer Hil, predsednik Konferencije evropskih crkava.

Biskup Kristofer Hil kazao je da tim skupom Konferencija pokazuje „značaj međuverskog okupljanja evropskih crkava i verskih zajednica“ koje kako je rekao, afirmišu verske različitosti, pozitivne društvene vrednosti i toleranciju.

Jedan od zadataka crkava u evropskom dijalogu je potreba da se čuje više od jedne verzije priče, kazao je otac Heiki Hutunen, član Finske pravoslavne crkve. I dodao: „To je ono što je ekumenizam predstavlja, da čujemo priče jedni od drugih. U evropskoj politici i evropskom dijalogu često je strana koju Zapad zastupa dominatna, a priče nas iz istočne i južne Evrope se skoro pa ignorišu“.  

Predviđena je i molitvena šetnja između mostova srušenih za vreme NATO bombardovanja. I večeras će biti obavljena zajednička molitva.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izrazio je zadovoljstvo jer se Konferencija evropskih crkava održava u Erparhiji bačkoj, koja, kako je rekao, „uvek daje svoj doprinos i iskreno sarađuje u toj religijskoj organizaciji“.  

„To je velika čast za našu crkvu koja je član Evropske zajednice crkava. U vremenu u kome živimo, u kome ima mnogo nepravde, crkva ima veliko i uvaženo mesto. Ovo religijsko telo savremenom svetu je neophodno, jer svet očekuje da čuje jedinstven glas crkve i glas Božiji“, rekao je Irinej.    

Otvarajući prvo zasedanje Skupštine KEK u Novom Sadu koje će trajati do 6. juna, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je Srbija sekularna država, ali i da pruža značajnu institucionalnu podršku za delovanje crkava i verskih zajednica.  

On je naveo da su svi delovi društva „dužni da čuvaju sopstveni nacionalni, konfesionalni, kulturni i svaki drugi identitet“, ali i da podrže „očuvanje identiteta svih onih koji u Srbiji žive“.  

„Na našem prostoru dominantna je hrišćanska kultura koja se vekovima prenosi i baš to je jedna od ključnih spona koja u Vojvodini povezuje pripadnike različitih nacija i konfesija i podseća na međusobno uvažavanje, toleranciju i skladan zajednički život“, izjavio je Mirović.    

Među učesnicima je sveštenik koji je venčao princa Harija i Megan Markl.

Detaljnije od reportera N1 Miodraga Sovilja: