Liht: Status kvo na Kosovu ne bi doneo bolji kvalitet života

Vesti 31. maj 201816:22 > 16:27
N1

Izgleda mi kao da je onima koji zagovaraju status kvo na Kosovu svejedno kakav je kvalitet života u Srbiji i šta će biti sa njom, izjavila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

„Ako se nastavi ovo rastezanje unedogled, pitanje je da li će na Kosovu ostati neki Srbin i Srpkinja. Uzgred, sa Kosova je otišlo i mnogo Albanaca“, rekla je Liht u intervjuu za Novi Magazin.

Liht je ocenila i da je pogrešna svest da će se nešto dobiti u dalekoj budućnosti.

Odlaganje je dovelo do toga da se sada borimo s himerama, racionalno znamo da je de facto Kumanovskim sporazumom, a onda i de jure 2008, kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, ono postalo nezavisna država i teško je uopšte zamisliti da Kosovo bude deo Srbije, izjavila je Liht.

Ona smatra da su mnogi političari i veliki deo medija u Srbiji igrali sve vreme osmišljeno na emocije i podizanje strasti koja neće moći da bude zadovoljena.

Tako da smo, nastavila je Liht, u ovom trenutku dalje od uvida da je realnost nešto što moramo da prihvatimo i da u okviru toga Srbija dobije najviše što može, a pre svega Srbi na Kosovu.

Nama je u interesu da Kosovo bude jedno normalno društvo, kao što nam je, naravno, u interesu da i Srbija bude normalno društvo, da se razvijamo i jedni i drugi, da imamo mogućnost da živimo na ovom prostoru, inače će sve ono što je dovoljno mlado i pokretljivo otići, zaključila je Liht.