Savet: Država još ne zna ko su vlasnici Politike i Novosti

Vesti 01. mar. 201515:23 > 15:25
Podeli:
Izvor: N1

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović kaže da su prikazi novca i bavljenje netransparentnim finansiranjem medija nešto novo u izveštaju o medijima, ali su zaključci identični kao i 2011. godine, zbog čega je pitanje za vlast šta se to dogodilo pa se ponovo priča o istim stvarima.

Milenović je za portal Istinomer ukazala da se i dalje ne zna ko sedi sa državom u vlasništvu Politike, Novosti i Dnevnika.

„I sam premijer je pre nekoliko meseci rekao da ga glava boli od toga koliko je to složeno da se zaključi ko kome šta dođe, ko je platio, a ko nije i ko je vlasnik“, podsetila je Milenović.

„Za mene je to nezamislivo. Ne mogu ni da pojmim da mogu da živim u državi koja ne može da shvati i da istraži ko su suvlasnici u Politici, Dnevniku i Novostima i to već godinama“, ukazala je ona.

Ima li cenzure?

Govoreći o cenzuri, Milenović je objasnila da kada nema debate, sučeljavanja mišljenja, a ako imate drugačije mišljenje pa se roglašavate državnim neprijateljem, onda je percepcija da postoji cenzura.

„Mi smo krenuli od percepcije javnosti da cenzura postoji. Ako znamo da se cenzura teško dokazuje, jer se sve dešava iza zatvorenih vrata političara, vlasnika, glavnih i odgovornih urednika i na kraju novinara, onda svako može da prebacuje odgovornost“, istakla je ona.

Mislim da je krajnje vreme da urednici rade svoj posao i da struka progovori, zaključila je Milenović.