Mrđen: Imam osećaj da živimo u devedesetim

Vesti 31. maj 201808:37 > 08:38
Izvor: N1

Novinar Ivan Mrđen izjavio je u Novom danu da već duže vreme ima osećaj da, na neki način, živimo u devedesetim godinama prošlog veka.

„Ljudi koji su u to vreme radili u medijima lako prepoznaju iste te simptome i iste situacije sa kojima smo se i tada bavili“, rekao je Mrđen koji je u emisiju doneo broj „Naše borbe“ koji je izašao na današnji dan pre dvadeset godina, u vreme kad je on bio glavni urednik tog lista.

On kaže da je neposredan povod da potraži taj primerak „Naše borbe“ bio to što je sinoć video da je predsednik Republike poručio da sa Albancima treba razgovarati.

„A s druge strane imate ove koji su se okupili ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju i koji kažu ‘šiptari’, zatim Marka Đurića koji govori ‘teroristi iz Prištine’. To me je podsetilo na situaciju pre 20 godina kad su nas, urednike pet opoziciono naklonjenih medija, saslušavali u policiji jer smo koristili izraz Albanci, dok je Ministarstvo informisanja zahtevalo da govorimo ‘šiptarski teroristi’, a zna se ko je tad bio ministar“, podseća on.

S tim u vezi Mrđen dodaje da je očigledno da se „krug na neki način zatvara“.

Dodaje da neki tekstovi koji su tad objavljeni mogu da se prepišu i danas.

Govoreći o festivalu „Mirdita, dobar dan“, Mrđen je ocenio da pokušaji za zbilžavanjem, pre svega mladih ljudi, koji neće biti na silu ili na briselskom nivou, su automatski na udaru. S druge strane, dodaje Mrđen, postoji „neverovatna povezanost kriminalnih ili grupa u sivoj zoni“ između srpske i albanske strane koja nikome ne smeta.

„Mene je ovo sinoć podsetilo na prva dva Prajda u Beogradu – jake policijske snage, okolo demonstranti i nacionalisti, a unutra se ipak održi i mi se hvalimo time kako je održano“, smatra Mrđen.

Pogledajte snimak celog gostovanja: