Odbrana Stanišića: Božović bio oficir MUP RS, ne DB Srbije

Vesti 30. maj 201815:52 > 16:06
REUTERS/Martijn Beekman

Odbrana Jovice Stanišića dokazivala je pred međunarodnim sudom u Hagu, da je Radojica Božović, komandant Crvenih beretki u Doboju, s proleća 1992. godine, bio oficir MUP Republike Srpske, a ne Službe državne bezbednosti Srbije, kako je juče posvedočio bivši pripadnik te jedinice.

Zaštićeni svedok RFJ-165 je Srbin iz Doboja i kao maloletnik je, u maju 1992. godine, u sastavu Crvenih beretki pod Božovićevom komandom učestvovao u zauzimanju tog grada.

U jučerašnjem glavnom iskazu, svedok je rekao da su Crvene beretke, u maju 1992. godine, proterivale, ubijale i mučile Muslimane u Doboju, a prilikom proboja posavskog koridora, tog leta, i u široj okolini.

Od dobojskih policajaca, svedok je, kako je kazao, tada saznao da su Božović i instruktori u logoru Crvenih beretki na Ozrenu bili pripadnici SDB Srbije.

Doboj je jedna od pet bosanskih opština u kojima su, po optužnici protiv Stanišića i drugooptuženog Franka Simatovića-Frenkija, Crvene beretke i druge jedinice SDB Srbije počinile zločine.

Stanišić, tadašnji načelnik Službe državne bezbedbosti (SDB) Srbije, i Simatović, operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

U današnjem unakrsnom ispitivanju, čiji je veliki deo protekao iza zatvorenih vrata, Stanišićev branilac Ijan Edvards predočio je u sudnici naređenje koje je Božoviću, 13. januara 1993. godine, izdao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić. 

Oslovljavajući Božovića kao komandanta specijalne policijske brigade RS, Stanišić mu je naredio da u Doboju formira „samostalni odred“. 

Zapis da je „Mićo naredio Božoviću da formira samostalni odred“, advokat Edvards citirao je i iz ratnog dnevnika tadašnjeg komandanta Vojske RS, generala Ratka Mladića. 

Svedok je prokomentarisao da je ranije mislio da je Mićo u dokumentu bio Mićo Ninković, u to vreme predsednik Srpske demokratske stranke u Doboju, ali da u naređenju piše da je to Stanišić. 

Branilac Edvards sugerisao je i da je Stanišić koji je, po drugom dokumentu, dao ovlašćenje da se na Ozrenu formira logor Crvenih beretki, bio Mićo, a ne Jovica, Stanišić. 

RFJ-165 uzvratio je da to „ne može da kaže“. 

Na snimku smotre veterana Crvenih beretki iz 1997. godine, koji su tužioci ranije uvrstili u dokaze, Radojica Božović je kao pukovnik Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije bio predstavljen predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji mu je rekao: „Zdravo, Božoviću, čitao sam tvoje izveštaje“. 

Zločinima Crvenih beretki, po optužnici, bio je ostvarivan udruženi zločinački poduhvat progona nesrba koji je predvodio Milošević, a čiji su protagonisti bili Stanišić, Simatović i drugi. 

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka, sutra će nastaviti odbrana drugooptuženog Simatovića.