Dok čista voda ne poteče, Zrenjaninci ne prekidaju protest

Vesti 25. maj 201819:51 > 19:57
Podeli:
Izvor: N1

Saga oko zrenjaninske fabrike vode, na korak je bliža razrešenju. Nakon što je investitor prošle godine izgradio postrojenje za prečišćavanje vode, a zatim ugasio mašine, jer je utvrđeno da je ugovor protivzakonit, ponovo je najavljeno da će fabrika uskoro početi sa radom.

Do te najave došlo je nepunih sat vremena nakon što se nekoliko desetina Zrenjaninaca okupilo ispred gradske kuće, izdajući, kako kažu, poslednji apel gradskim vlastima da konačno reše problem nedostatka pijaće vode.

Evropa, 21. vek, grad od 100.000 stanovnika, čija voda iz slavine nije za piće, a kupovina balona flaširane vode jedino je rešenje za građane. Zato su ambalažu doneli ispred Gradske kuće, jer u njoj sede oni koji ih, kažu, godinama ombanjuju.

„To da nosimo gore kod njih, da im sipamo pa noge da peru. To bi trebalo“.

Zrenjaninci su, poručuju, u poslednjih petnaest godina postali vikend turisti koji svake subote i nedelje idu od grada do grada tražeći vodu. Danas, od nadležnih traže – rešenje.

„Petnaest godina vučemo ove bukagije, ove balone i flaše od prodavnice do kuće, od kuće do kontejnera. Ovde su generacije odrasle, ne znajući čemu slavina služi. Ta deca koja su tada rođena su sada srednjoškolci. Spremili smo ih za život, a vodu im nismo obezbedili. Danas uzimamo život u svoje ruke, podvukli smo crtu. Nema više sentimentalnosti, nema više empatije – hoćemo rešenje ovog problema odmah“, kaže Dušan Kokot iz građanske inicijative „Zajedno za vodu“.

Rečeno – učinjeno. Sat vremena nakon građanskog protesta, kompanija koja je izgradila zrenjaninsku fabriku vode saopštila je da su sa Vladom Srbije i gradom Zrenjaninom postigli dogovor da postrojenje s probnim radom počne u najkraćem mogućem roku.

„U fazi probnog rada utvrđivaće se i podešavati svi parametri potrebni za ispravan rad fabrike. Nakon isteka perioda probnog rada, pod uslovom da fabrika ispunjava parametre, realizovaće se kupoprodaja pod uslovima koje u toku probnog rada dogovore investior i kupac“, navodi se u saopštenju konzorcijuma Gruppo Zilio.

U ovom saopštenju, međutim, puno je nepoznanica. Osim što se ne zna kada će do kupoprodaje doći, nepoznato je i ko će fabriku otkupiti. Premijerka je ranije najavila da će to biti grad Zrenjanin, ali gradonačelnik danas nagoveštava nešto sasvim drugo.

N1: Da li Zrenjanin ima dovoljno novca?

„Pa, mislim da nam neće biti potrebno“, kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

N1: Novac?

Janjić: Da.

N1: Ko će ga onda finansirati?

Janjić: Videćemo kako će to biti.

N1: Znači, neće grad Zrenjanin finansirati?

Janjić: Ne znam to da vam kažem, ali… biće dobro za Zrenjanince, siguran sam.

To je rečenica koju su Zrenjaninci čuli više desetina puta, pa u inicijativi „Zajedno za vodu“ poručuju – dok čista voda ne poteče iz slavina, protesti će biti nastavljeni.