Diković: Uvek uz Srbiju, i iz penzije i iz druge pozicije

Vesti 25. maj 201817:33 > 19:22
N1

Uvek za Srbiju, poručuje načelnik Generalštaba Ljubiša Diković na pitanje o njegovom penzionisanju. Da li ostaje ili odlazi nije odgovorio ni ministar odbrane. Odgovor je da odlučuje vrhovni komandant, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Diković i Vulin prisustvovali su na poligonu Ravnjak u Kruševcu međunarodnoj vojno-civilnoj vežbi.

Napad atomskim oružjem i odjeknula je eksplozija dve nuklearne bombe, teroristički napad u fabrici hemijskih proizvoda, napad terorista iz drona hemijskim oružjem na naseljeno mesto, oslobađanje talaca iz otetog autobusa –  na vežbi zajednički reaguju vojne, civilne, specijalne policijske snage Srbije i vojnici iz još šest zemalja.

„Ako nam je sve ovo izgledalo jednostavno i lako izvodljivo, to je dokaz kvaliteta prikaza i kvaliteta obučenosti vojnika“, kaže Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba.

General Diković kaže da je ponosan na spremnost vojnika, a na pitanje da li je on spreman da ostane na čelu Generalštaba ili je spreman za penziju za koju je ispunio uslove, odgovara: „Uvek za Srbiju, i iz penzije i iz koje druge pozicije. Kakav bi bio vojnik, ili bilo koji drugi, ko ne bih bio spreman da se stavim na raspolaganje vrhovnom komandantu“.

Odluka je, ipak, samo na vrhovnom komandantu, to poručuje ministar odbrane, a kakav je njegov stav, nije odgovorio.

„Načelnik Generalštaba je izuzetan vojnik, čovek koji vodi našu vojsku na najbolji mogući način. Odluku o tome donosi vrhovni komandant“, rekao je Vulin.

Ministar odbrane je zadovoljan viđenim na poligonu „Ravnjak“ u multinacionalnoj vojno-civilnoj operaciji sa više od 350 učesnika.

„Svet se menja i menja se na gore. Postaje sve nebezbednije mesto, u kome nam različite pretnje dolaze sa raznih strana. I mi danas pokazujemo da kada se pripremamo za borbu protiv tog zla, spremni smo da zaboravimo na političke nesuglasice, sukobe… Da se koncentrišemo na najvažnije – sačuvati živote“, kaže Vulin.

Zajedno protiv terorista i oružja za masovno uništenje na vežbi su bili vojnici Srbije, Austrije, Crne Gore, Makedonije, Belorusije, Mađarske i Španije.