Država bez šaltera: Danska pomaže Srbiji da se digitalizuje

Vesti 25. maj 201811:22 > 11:27
N1

Evropska komisija proglasila je Dansku najdigitalizovanijom zemljom u EU, a danski eksperti uskoro će doći u Srbiju gde će raditi sa domaćim stručnacima i preneti im iskustva i pružiti struču ekspertizu.

Ambasador Kraljevine Danske u Srbiji Anders Hougor izjavio je u Novom danu TV N1 da je u Danskoj promenu adrese ili npr. poreske prijave, moguće obaviti onlajn.

“Svako ima svoj nalog, i sve mogu sam, bez uključivanja ikog iz javne uprave. Štedimo dosta, prikupljamo puno podataka, i svi podaci su dostupni vlastima”, objasnio je on.

Podsetio je da i Srbija ima digitalnu strategiju koja je u fokusu premijerke Ane Brnabić, da Beograd ima snažno partnerstvo sa nordijskim zemljama koje su najdigitalizovanije u Evropi, te da je digitalizacija navedena kao jedan od prioriteta u Strategiji EU za proširenje na Zapadni Balkan.

Hougor kaže da je ambasada Danske u kontaktu sa srpskim ministarstvima, kako bi se videlo koji su stručnjaci nepohodni u daljem sprovođenju digitalizacije.

Kada je reč o evrointegracijama, ambasador je podsetio da je Danska jedan od najglasnijih zagovorača proširenja EU, te da je Srbija već u procesu pridruživanja koji je, kako ističe, pre sega zasnovan na zaslugama.

Hougor kaže i da je sam bio iznenađen podatkom da su danske kompanije među najvećim investitorima u Srbiji i to, kako naglašava, pre svega u izvozno orijentisanu privredu čime dodatno jačaju srpsku ekonomiju.