Drecun: Nezadovoljni rezultatima Euleksa, nije bio neutralan

Vesti 25. maj. 201809:33 > 09:36
Podeli:
Izvor: Screenshot

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da nema razloga za zadovoljstvo ukupnim rezultatima Euleksa, jer se nije ponašao statusno neutralno u najvećem delu obavljanja svoje misije na Kosovu.

Govoreći o tome da 14. juna Euleks završava svoju misiju posle 10 godina, Drecun je kazao da je bilo mnogo optužbi za korupciju među pripadnicima te misije, ali je dodao da je ipak predstavljala neku šansu da srpski narod ostvari svoja prava.

 „To će dodatno destabilizovati srpski narod i oduzeti mu i poslednju mogućnost da ispuni svoja prava i obaveze“, ocenio je Drecun za RTS.

On je kazao da institucije koje funkcionišu u južnoj pokrajini Srbije nemaju potreban kapacitet da obezbede puno poštovanje ljudskih prava i sloboda srpskom narodu jer ga diskriminišu, kao i da je zato neophodno aktivno međunarodno učešće u tim institucija, a ne posmatrački status.

„Čini mi se da je to usklađen potez onih zapadnih zemalja koje pokušavaju da potpuno eliminišu međunarodno prisustvo na Kosovu“, rekao je on.