Kako izgleda kad vam sopstveni posao radi o glavi?

Vesti 24. maj 201822:26 > 22:31
N1

Kako to izgleda kad vam posao radi o glavi? I kolika je cena nezavisnog novinarstva? Odgovore na ova pitanja ponudilo je nekoliko novinara čiju su karijeru obeležile situacije koje, tvrde, ne bi poželeli nikome, a naročito ne svojim kolegama.

Dragan Bursać više ne živi u Banjaluci po naredbi policije. Ne mogu, kaže, da mu garantuju bezednost jer se „petlja u svoj posao“ i piše o važnim temama. Cena nezavisnog novinarstva je, poručuje, 10.000 evra.

„Pošto sam potrošio 10.000 evra svojih novaca da bi se dislocirao na ta razna mesta po šumama i gorama, dok se nacionalisti ne ižive po gradovima. Tako da otprilike znam cenu nezavisnog novinarstva kada morate da odete iz svog grada i svoje zemlje“, kaže Dragan Bursać, kolumnista Al Jazeera.

Jedanaest godina od kako mu je pod prozorom eksplodirala bomba kašikara, novinar Dejan Anastasijević podseća – slučaj je u predistražnoj fazi i u fazi veštačenja.

Seća se i da je nekoliko meseci pre početka bombardovanja bio kod istražnog sudije, i to samo nekoliko dana pošto je sa skupštinske govornice tada ministar informisanja Aleksandar Vučić mahao primerkom „Vremena“.

„I rekao je: „Evo zbog Dejana Anastasijevića i njegovih tekstova, Srbija će biti bombardovana. Taj čovek mora da ide u zatvor podhitno“, podseća novinar BBC Srbija.

Iz tima Insajdera Irena Stević podseća na obezbeđenje koje je posle serijala o hiuliganima dobila novinarka Brankica Stanković. Osvrnula se na rad pod pritiscima i pretnjama i upitala – da li i kome danas treba njihova kuhinja?

„To nije jednostavan posao, zahteva jako mnogo rada, odgovornosti, ozbiljnosti, nikad se ne gasite i ume da bude užasno naporno. Ok, ako građanima to ne treba, onda im prosto ne treba. Onda će biti gladni“, kaže Irena Stević.

Iz fondacije Slavko Ćuruvija poruka – 19 godina od ubistva vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ nadajmo se da ćemo saznati ko je povukao obarač. Ilir Gaši smatra da ni danas po novinare situacija nije dobra.

„Danas novinari operišu u atmosferi koja je ispunjena strahom“, zaključuje Ilir Gaši, programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija.