Šta odlaže sednicu u Nišu – klima ili oko aerodroma "klima"?

Vesti 24. maj. 201818:32 > 19:17
Podeli:
Izvor: N1

Ukoliko sednica Skupštine Grada Niša ne bude održana do polovine juna, grad čekaju privremene mere. Tada, naime, ističe zakonski rok od 90 dana od održavanja poslednje sednice.

Nova, međutim, još nije ni zakazana, a na njoj bi odbornici trebalo da odlučuju o vlasništvu nad niškim aerodromom.

U vladajućoj većini kažu da su razlog odlaganja – radovi na čišćenju nedavno postavljenog sistema za rashlađivanje, a opozicija tvrdi da je problem odluka o ustupanju aerodroma Vladi, kojoj se javnost usprotivila.

Šta se skoro dva meseca radi u skupštinskoj sali? Predsednik telefonom kaže – sređuje se klima i sistem za glasanje što spolja nije vidljivo… Ne može se ni unutra, pa predstavnici opozicije, koji su opet naišli na zaključana vrata, ponovo kažu – radovi nisu razlog za odlaganje sednice Skupštine grada.

„Po mišljenju udružene opozicije Niša i građana, prvi razlog je taj što je SNS shvatila da su građani Niša odlučni da se usprotive predlogu Vlade o ustupanju aerodroma toj istoj Vladi“, kaže Ivan Jovanović iz Nove stranke.

Ustupanje aerodroma bila je jedina tačka sednice koja je najpre zakazana za 10. april, ali je odložena.

Da li se od tada sređuje klima ili se zbog aerodroma nešto „klima“ u vladajućoj većini, niko od predstavnika grada i najveće vladajuće Srpske napredne stranke nije odgovorio.

Odlaže se sednica, u SNS u Nišu su odložili i izjavu – sa ponedeljka na utorak, sa utorka na četvrtak… Tada će, kaže poverenik Zvezdan Milovanović, imati preciznije informacije… Informacije o datumu sednice, ali telefonom, poručuje da će je svakako biti i da grad neće pod privremene mere. Od čega datum zavisi, objašnjenje je – od radova.

U inicijativi „Ne damo niški aerodrom“ kažu da čekaju datum, da u isto vreme zakažu proteste.

Miloš Bošković, organizator protesta „Ne damo niški aerodrom“ kaže: „Kada bude bila sednica, tada ćemo da izađemo opet ovde ispred Skupštine, tu ćemo da protestujemo, da bismo opet izvršili pritisak na odbornike… Zato što je obvo jedna od retkih stvari o kojoj se odlučuje upravo u Nišu, daćemo sve od sebe da odbornici naprave najbolju odluku za građane Niša“.

Kakav je stav odbornika, kako će glasati sa novim sistemom za glasanje, videće se na samoj sednici kao i to da li vladajuća većina ima većinu i kada je reč o aerodromu.