Mekalister: O broju otvorenih poglavlja odlučiće članice EU

Vesti 24. maj. 201818:09 > 18:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/Slobodan Miljević

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja, i dalje spoljnopolitički prioriteti Srbije i naglasio da je nastavak dijaloga sa Prištinom, ključan za stabilnost regiona.

On je istakao da očekuje da će Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, čije se usvajanje očekuje do kraja 2018. godine, pružiti dodatni podsticaj evropskim integracijama Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da Srbija izuzetno ceni podršku koju Evropski parlament pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Srbija je, prema njenim rečima, u prethodnom periodu, prepoznata kao ravnopravan i pouzdan partner Evropske unije što je i potvrđeno na nedavno održanom Samitu o Zapadnom Balkanu u Sofiji.

Mekalister je pohvalio napore koje Vlada Srbije čini na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i ukazao na važnost nastavka reformi, pre svega, kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i reforme pravosuđa.

Kada su u pitanju reforme u domenu vladavine prava i reforme pravosuđa, Brnabić je poručila da će se pristupiti u skladu sa predstavljenim ocenama i preporukama Venecijanske komisije, ističući da je to najvažniji zadatak države u predstojećem periodu.

Brnabić je objasnila da su u toku intenzivni razgovori predstavnika vlade sa svim relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, kako bi se što brže pristupilo usvajanju Medijske strategije i zajednički došlo do najboljih rešenja koje obezbeđuju prava i slobode medija u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Izvor : Tanjug/Rade Prelić

Predsedavajući Komitetu za spoljne poslove (AFET) i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je na sastanku sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović da podržava otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, a o broju poglavlja koja će biti otvorena, odluku će doneti države članice EU.

Joksimović je rekla da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija i da očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti njih nekoliko.

Joksimović i Mekalister ukazali su na važnost nastavka reformi u poglavljima 23 i 24, posebno značaj reforme pravosuđa, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda. 

Joksimović je izrazila zahvalnost na podršci koju Mekalister i EP pružaju Srbiji u procesu pristupanja, posebno jer je EP prepoznao važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, „što će pozitivno uticati na stabilnost i prosperitet i regiona i Evrope u celini“. 

Mekalister je ocenio je da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja dosta uradila, zbog toga ima podršku partnera iz EU i EP.