Gosti N1: Država trapavo bezbednjake stavila ispred ostalih

Vesti 24. maj 201817:30 > 18:04
N1

Država mora podjednako da tretira sve, i potrebno je da proširi uslove za kupovinu stanova po povoljnim uslovima i na zdravstvo i prosvetu koji takođe obavljaju poslove od vitalne važnosti, kao i bezbednjaci, ocenili su Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola i Živorad Mrkić iz Novog sindikata zdravstva u Danu uživo.

Forum srednjih stručnih škola Beograda uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete da se i zaposlenima u prosveti omogući kupovina stanova po povoljnim uslovima, kao što će tu priliku imati pripadnici vojske, policije, zaposleni u Bezbednosno-informativnoj agenciji i Upravi za izvršenje sankcija. Za isto se zalažu i sindikati u zdravstvu.

 Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola e rekao je da prosvetari smatraju da je ovo nezakonita odluka, i da su druge grupe diskriminisane.

„Ovakvim zakonom pogažen je Ustav i njegove odrebe ponižavajuće za prosvetare. Ako ste socijalno odgovorna vlast, treba da podednako tretirate sve. Ovo što je uradila vlast izuzetno je neodgovorno i mi ćemo de boriti da budemo podjednaki“, kazao je on.

Mrkić je, sa druge strane, ocenio da ovaj zakon može biti i dobra ideja, ako bi se njegovo dejstvo proširilo.

„Nama je drago što će vojnici moći lako da rešavaju svoja stambena pitanja, to pozdravljamo, ali zato kažem da zakon ima potencijal, ali ako se proširi i na druge službe, a ne samo na ove bezbednosne“, objasnio je.

Mrkić je upitao šta je sa zdravstvom, i kazao da su i zaposleni u toj oblasti društveno važni i služba od vitalnog interesa. „To kaže i Zakon o štrajku, jer nam ograničava pravo na štrajk jer smo od vitalnog interasa“, rekao je.

 Proširenje dejstava ovog zakona, dodaje, imalo bi niz pozitivnih efekata, a u zdravstvu konkretno bi se sigurno smanjio odlazak stručnjaka u inostranstvo i zato ih pozivamo da ga prošire.

Antić je rekao da od vojske, preko prosvete, zdravstva, kulture – svi državni službenici treba da budu uključeni u ove mere, a ne da čekaju.

„Ne želim da nas diskiriminišu, da ministarstvo silu stavlja na prvo mesto, a obrazovanje i kulturu na drugo. Ovo je za mene ponižavajuće. Ne možete nekome biti majka, a drugome maćeha. Jednaka država, jednaki državni službenici, jednaka i prava“, dodao je.

Mrkić je kazao da je u ovom slučaju država trapavo jednu grupaciju stavila ispred ostalih, pa se radnici kulture, naučnici, zaposleni u socijalnoj zaštiti se osećaju da su građani drugog reda, jer će bezbednosne strukture prvi dobiti stanove.

„Ali kad kazemo da zakon ima dobar potencijal, mislimo da bi bilo bolje da je država donela zakon o rešavanju stambenih potreba zaposlenih u državnim organima, javnim službama i služama bezbednosti. Nemojte nas da zaboravite. To bi bilo jako loše i stvorilo bi nezadovoljstvo. Osetite se kao zapostavljeni građanin“, kazao je.

Gosti N1 su najavili da će predati Odborima za obrazovanje i zdravlje i porodicu i svim odbornicima inicijativu da se zakon prošitri na sve zaposlene u ovim i drugim državnim sektorima, i najavili da mogućnost protresta ukoliko na njihove zahteve ne bude odgovoreno.