Tepić: Premijerka da kaže otkud Vacić na promociji u školi

Vesti 24. maj. 201814:03 > 14:05
Podeli:
Izvor: Printscreen

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pozvala je Vladu i premijerku Anu Brnabić da odgovore kako je moguće da je predstavnicima ultranacionalističke organizacije Srpska desnica omogućeno prisustvo u jednoj beogradskoj osnovnoj školi na prezentaciji društvene igre "Bitka na Drini".

Upitala je i zbog čega su pojedina ministarstva učestvovala u finansiranju izrade te igre, uz objašnjenje da se radi o nastavnom sredstvu.

„Kako je moguće da ljudi osuđeni za teška krivična dela prisustvuje skupu u školi i još se fotografišu (sa upravom škole) i zašto Vlada i Ministarstvo prosvete ne reaguju na to? Odgovor je – zato što su Vlada i njeno ministarstvo finansirali projekat“, rekla je ona na konferenciji za novinare i podsetila da je još 2016. godine Ministarstvo za rad, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vulin, finansijski pomoglo tu igru i njenu promociju u osnovnim i srednjim školama.

Marinika Tepić je tako reagovala na fotografije koje su se pojavile u medijima i na kojima se vidi da je pre nekoliko dana predsednik Srpske desnice Miša Vacić prisustvovao proslavi Dana škole „Jelena Ćetković“ na beogradskoj opštini Zvezdara, kada je bila promovisana igra „Bitka na Drini“.

Vacić je rekao da je u školi bio na poziv prijatelja i da se slaže da nije u redu da se politika nameće deci, ali da samo zluradima može da smeta učenje dece patriotskim vrednostima kroz igru.

 Marinika Tepić je rekla da veruje da Vlada o tom događaju ćuti jer ima saznanja da je projekat igre „Bitka na Drini“ finansiran od njenog ministarstva, ali da ona ne može i ne želi da ćuti o tome.

„Zahtevam od predsednice Vlade, ako već reaguje na tvitove svojih ministara, da reaguje i na događaj u kojem Srpska desnica, profašistička i ultranacionalistička organizacija, neometano ulazi u osnovne i srednje škole i učestvuje u projektu koji finansira Ministarstvo za rad“, rekla je ona.

Ona je zatražila i informaciju o tome koliko je sredstava izdvojeno za tu igru i kako je moguće da igra koja za temu ima bitku bude deklarisana kao naučno sredstvo.

„Ovo je situacija kada vi, pod plaštom pacifističke i mirovne poruke, uvodite u obrazovni sistem na mala vrata ultra desničare. I što je najgore, ovo je sve finansirano od Vlade Srbije“, rekla je ona.

Društvena igra „Bitka na Drini“ je izrađena u sklopu projekta „Topličkim junacima“ kao edukativno sredstvo koje đacima osnovnih i srednjih škola treba da proširi znanja iz istorije.

Finansije je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, preko Sektora za boračko-invalidsku zaštitu.