Tači: Laban neće biti imenovan dok se ne provere optužbe

Vesti 24. maj. 201813:05 > 13:11
Podeli:
Izvor: AFP/Odd ANDERSEN

Predsednik Kosova Hašim Tači nije potpisao ukaz o izboru Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda Kosova dok se ne izvrši potpuna provera navoda da je pravosnažno osuđen u Srbiji, rekli su u kabinetu predsednika Kosova.

„Potvrđujemo da zbog sumnji u prošlost Labana, predsednik Kosova neće potpisati njego imenovanje na funkciju, dok nadležni organi bezbednosti i pravde ne izvrše potpunu proveru“, navedeno je u odgovoru Tačijevog kabineta Radiju slobodna Evropa.

Srpska lista je predložila Labana za sudiju Ustavnog suda i on je na poslednjoj sednici izabran na tu funkciju.

Međutim, odmah nakon njegovog izbora u javnosti su se pojavile informacije da je Laban u Srbiji pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest godina zbog primanja mita.

Euleks je u sredu Radiju slobodna Evropa potvrdio da su vlasti Srbije novembra prošle godine zatražile hapšenje Labana, a zahtev je podneo sud u Kraljevu.

„Euleks je primio pismo od predsednika Osnovnog suda u Kraljevu kojim se zatražila podrška u ostvarivanju konačne odluke. Misija u okviru mandata nema ovlašćenja da ostvari zahtev. Ta činjenica je pismeno predočena Osnovnom sudu u Kraljevu“, rečeno je iz Euleksa.

Pokret Samoopredelenje i Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini su od Tačija zatražili da ne imenuje Labana na funkciju sudije Ustavnog suda dok se ne provere optužbe iznete na njegov račun.