Ponovo odloženo suđenje za zločin u Kravici

Vesti 24. maj. 201810:35 > 11:52
Podeli:
Izvor: N1

Glavni pretres u ponovljenom suđenju osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, koji su optuženi za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice, ponovo je odloženo, drugi dan zaredom.

Kako je rečeno, suđenje je odloženo zbog bolesti jednog od optuženih.

Pretres je odložen i juče, jer se na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu nije pojavio Dragomir Parović, jedan od osmorice optuženih.

Prema rečima Parovićevog zastupnika Vladana Stefanovića, optuženi je pre oko deset dana prerezao sebi vene, nakon čega je hospitalizovan i trenutno se nalazi na odeljenju za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Kako se navodi u optužnici, oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka, tokom genocida u Srebrenici.

Novo ročište zakazano je za kraj maja, kada bi trebalo da budu saslušani zaštićeni svedoci.

Šarović: Genocida u Srebrenici nije bilo

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je da je sada potpuno jasno da nije bilo genocida u Srebrenici, a da se mnogi zločini koji se pripisuju Srbima čak nisu ni desili.

Šarović je to rekao ispred Specijalnog suda u Beogradu, uoči nastavka suđenja osmorici pripadnika MUP Republike Srpske za ratne zločine u selu Kravica, kod Srebrenice, 1995. godine.

On je najavio da će Srpska radikalna stranka nastaviti da redovno prisustvuje suđenjima i da će se njeni članovi okupljati pred Specijalnim sudom svaki put kada se bude sudilo za ratne zločine u Srebrenici.