Nekoliko vozila vraćeno s granice zbog dozvola, apel MUP-a

Vesti 24. maj. 201810:22 > 10:29
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zamolilo je kolege iz Mađarske da ne vraćaju građane Srbije sa granice zbog papira kojim im je produžena saobraćajna dozvola, potvrđeno je za Večernje novosti iz MUP Srbija.

Od početka godine, dodaju u MUP, nekoliko vozila je vraćeno sa granice sa Mađarskom.

U dopisu Mađarima, MUP Srbije je naveo da su ta vozila pregledana i da je utvrđena njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović navodi za Novosti da nigde u svetu, osim u Srbiji, ne postoji rok važenja tablica, već se one menjaju kada se pohabaju ili na bilo koji drugi način oštete.

On dodaje i da je problem sa saobraćajnim dozvolama nastao zbog propisa usvojenih 2010. godine, kada je rok važenja dozvola bio sedam godina.

U januaru 2011. godine taj rok je produžen na devet godina, dodao je on.

Kako sada ne može da se prepravi datum u saobraćajnim dozvolama, a suludo je ljude izlagati troškovima i čekanju po redovima, rešenje bi bilo ukidanje važenja tablica, a saobraćajne dozvole izdavati na deset godina, rekao je Okanović.