Gaće: Kasno je za lobiranje po pitanju Kosova

Vesti 24. maj. 201809:30 > 09:32
Podeli:
Izvor: N1

Glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće ocenila je da je angažovanje lobista uvek važna aktivnost, ali da izjava Ivice Dačića da oni treba da se angažuju kako bi zastupali interese Srbije u rešavanju kosovskog problema, stiže kasno i od pogrešnog čoveka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija što pre treba da angažuje nekog lobistu koji će braniti interese Srbije u rešavanju kosovskog problema.

„Meni je zanimljivo da Dačić govori o lobistima, Nemam ništa protiv lobiranja, Srbija je nekada imala lobiste, i to se mnogo plaćalo. Posle se govorilo da su troškovi angažovanja mnogo veći od efekata lobiranja“, rekla je Nadežda Gaće u Novom danu.

Međutim, naglasila je da ne treba da Dačić govori o tome, jer on time degradira ljude koji rade u ministarstvu, a koji se bave diplomatijom i zastupaju interese Srbije u međunarodnim odnosima.

„Da se neko drugi zalaže za lobiste, ja bih rekla ok, ali ministar spoljnih poslova degradira ljude koji rade u tom ministarstvu“, kaže Gaće.

Ona je pohvalila „veliku aktivnost“ ministra Dačića, ali joj nije jasno „zaoštravanje retorike na kosovskom pitanju“ u poslednje vreme.

„U početku sam mislila da je to jačanje Dačićevo unutar sopstvene stranke, ali on nastavlja dalje…Očigledno je da se ‘pakuju stvari’ da će kakvo-takvo rešenje za Kosova ipak biti stavljeno na sto, i to ne samo da će se dogovoriti taj pravno obavezujući sporazum“, dodala je gošća N1.

Albanci od 80-tih godina imaju lobiste

Ona je podsetila da su Albanci već 80-tih godina prošog veka imali svog lobistu za Kosovo.

„I svi Albanci koji su tada radili u Švajcarskoj, Nemačkoj, bili su obavezni da tri posto od svoje plate daju za lobiranje, i tako su dolazili do novca. Da li je tako i danas, ja ne znam“, kaže urednica Novog magazina.

Prema njenim rečima, angažovanje lobiste koji bi sada zastupao srpske interese je zakasnelo.

„Da ne bi ispalo da sam ja protiv lobiranja, ono jeste važno, ali nekako mislim da u ovoj završnoj fazi kosovskog dogovora gde je jasno da to vodi ka rešenju, svakako ne zamrznutom konfliktu, sada uskakti u neki drugi voz, nije logično“, rekla je Gaće.

Govoreći o tome da li se Srbija sve više oslanja na Rusiju u rešavanju kosovskog problemna, Nadežda Gaće kaže da je to više „spoljni efekat“.

„Stav redakcije Novog magazina, kad god pišemo o tim temama, je da niko nema ništa protiv ruskog naroda i ruske kulture, ali vraćanje sada na Rusiju, to je igranje na klackalici – ‘Ako ne dobijemo šta hoćemo od EU i međunarodne zajednice, mi ćemo s okrenuti Rusiji’…To je više spoljni efekat nego što će se to zaista i dešavati“, ocenila je Gaće.

Pisanje štampe o tome koliko se razlikuju ekonomska i socijalna realnost u Srbiji, urednica Novog magazina kaže da je za nju „strašan podatak da su Srbi najviše nezadovoljni u Evropi“.

„Građanima i meni lično, teško je da prihvatimo da su neke stvari dugoročno upropašćene, a samim tim ništa ne može biti brzo oporavljeno…Tačno je da smo mi na dnu…Drugo što mene zabrinjava, svi živimo od plate, ali za stanje nacije i duh, strašan je podatak da su Srbi najviše nezadovoljni u Evropi“, rekla je Gaće.

Kako je rekla, Srbija jeste postigla dobru finansijsku konsolidaciju.

„Mi jesmo postigli dobru finansijsku konsolidaciju, smanjen je spoljni dug, to su dobri efekti, ali da bi naše plate bile bolje, morali bi imati bolje razvijenu industriju, što mi nemamo“, kaže Gaće.

Ukinuti mere štednje i penzije vratiti na staro

Komentarišući situaciju u vezi sa smanjenjem penzija, Nadežda Gaće je rekla da bi trebalo ukinuti mere smanjenja penzija.

„Kriza više ne postoji i taj zakon bi trebalo ukinuti. Ukoliko se to ne desi, penzioneri koji su pogođeni ovim merama mogli bi da se žale“, rekla je gošća N1.

Dodaje i da bi penzioni sistem trebalo da se menja.

„Činjenica je da je neophodna izmena poreskog sistema u Srbiji, a od tog rešavanja se stalno odustaje…Penzioni sistem je bio apsolutno urušen u periodu vladavine Slobodana Miloševića i to treba da se zna. Mislim da sada mora da se reformiše, ne promene radi, nego zbog toga što je zaista potrebno“, ocenila je Nadežda Gaće.

Šešelj ne bi trebalo da se bavi politikom

Mediji su nedavno objavili vest da je lider radikala Vojislav Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima.

Glavna urednica Novog magazina kaže da je Šešelj ovim potezom, doveo situaciju „do apsurda“.

„Nakon svega što se dešavalo tamo, da on, od hiljadu i jedne vikendice koje je mogao, kupio jednu baš u Hrtkovcima. To je kako kažu, kao prstom u kajmak, on pokazuje svoju moć“, rekla je Gaće i dodala da lider radikala, „da ima malo savesti“, ne bi smeo tako nešto da uradi.

„Šešelj je isti, iste stvari priča. Ono što meni smeta kod njega je ta potreba da pravi skandale, da sebe stavlja u centar pažnje. Možda se to svaki put ne može prepoznati, ali on je jedna vrsta stravičnog egzibicioniste, a oni ne bi trebalo da se bave politikom“, kazala je Gaće.

Pogledajte gostovanje u Novom danu: