Brnabić i Džaferi: Saradnja i evropski put su ključ uspeha

Vesti 23. maj 201820:48 > 20:58
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Mijević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa predsednikom makedonskog parlamenta Talatom Džaferijem da su regionalna saradnja i evropski put regiona ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Ocenjujući sveukupne odnose s Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda. Ona je istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru „Berlinskog procesa“ zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Vlade. 

Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dve države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.

Predsednica vlade ponovila je da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu evrointegracija. Brnabić je istakla da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rešavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprineti stabilizaciji regiona.

Prema njenim rečima, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mešovite komisije za unapredjenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

Džaferi je danas boravio u poseti Beogradu, a pre sastanka s premijerkom, razgovarao je s predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.