Trivan: Srbija će se menjati uz Zakon o klimatskim promenama

Vesti 23. maj. 201817:21 > 17:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će usvajanjem Zakona o klimatskim promenama Srbija početi da se menja u skoro svim oblastima, jer će sve sektorske politike morati da se usklade sa postizanjem evropskih standarda u zaštiti životne sredine.

Na otvaranju Regulativne konferencije „Energetika i klimatske promene“, koja se održava u Beogradu u okviru Nedelje energije, Trivan je kazao da će region biti jedan od najpogođenijih klimatskim promenama koje donose poplave, ogromne količine padavina i koje se ne mogu predvideti.

On je kazao da je pitanje kakav će po biodiverzitetu biti region narednih godina ukoliko se uz akcije energetske efikasnosti ne preduzme i pošumljavanje.

„Srbija mora da vodi računa o energetskoj samostalnosti, koja je bazirana na uglju, našem velikom prirodnom resurusu koga za sada ne možemo da se odreknemo, ali da rešenja treba tražiti u primeni svetskih tehnologija, kao onih kojima se iz uglja pravi gas“, kazao je Trivan, prenelo je Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, investiranjem u nove tehnologije biće obezbeđena energetska efikasnost i smanjen efekat staklene bašte i podići će se kvalitet životne sredine.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković kazao je da je na putu evropskih integracija važno dostizanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine od kojih će dobrobit imati građani Srbije.

„Potrebna nam je otvorena rasprava i pozitivna i konstruktivna kritika kako bi svih 250 poslanika shvatili da je zakon o klimatskim promenama možda jedna od najvažnijih“, kazao je Marinković.

Regionalnu konferenciju, po drugi put u Srbiji organizovao je Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u okviru Nedelje energije od 21. do 25. maja, kao deo inicijative Evropske komisije, a koja se održava svake godine tokom maja i juna širom Evrope.