Vulin: Najviše problema dolazi od političara, ne od vojnika

Vesti 23. maj 201810:56 > 10:56
Tanjug/Sava Radovanović

Mir i stabilnost su najveći interes Balkana, a samo onaj ko je prošao kroz ratove zna koliko se vredi boriti za mir, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je, na otvaranju 12. konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja, rekao da, kad god su Balkanci odlučivali o sebi, na ovom prostoru je vladao mir, kao i da „najveći broj problema dolazi od političara, ne od vojnika“.

Kao izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vulin je poručio da je samo mir „ono što će očuvati život na prostorima koje smatramo svojim“.

„Mi koji živimo ovde i koji ćemo i sutra živeti ovde moramo voditi računa o svakoj od zemalja kao da je naša. Premali smo mi prostor da bismo mogli da posmatramo tuđu nevolju, a da ne pomognemo da stvari budu bolje“, naglasio je Vulin.

Iako pozvani, na konferenciju nisu došli zvaničnici hrvatske vojske, dok su kao posmatrači prisutni predstavnici vojske Slovenije i Vojnog komiteta NATO.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je u izjavi novinarima konstatovao da je saradnja vojski regiona jedini put i način da se rešavaju bezbednosni problemi kojima su države opterećene. Diković je izbegao da odgovori na pitanje novinara zašto na skupu nema predstavnika Hrvatske.